„Dobszerda” Dunántúli Regionális Ütőhangszeres Találkozó

A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola –Alapfokú Művészeti Iskola és a Muzsikál Kaposvár Kulturális Alapítvány harmadik alkalommal szervezte meg a „Dobszerda” Dunántúli Regionális Ütőhangszeres Találkozót 2023. március 1- jén Kaposváron.

Az idei évben 8 város, 9 művészeti iskolájának 7 felkészítő tanára és 3 korrepetitora dolgozott azon, hogy a közel 60 résztvevő sikeresen álljon helyt a szakmai programon.

Három kategóriában: egyéni, duó és kamarazene formációkban mutatkozhattak be a régió tehetséges tanulói.

A szakmai program Brodmann: Greetings To Hermann művének előadásával indult, melyet a felkészítő tanárok és a zsűritagok együtt szólaltattak meg, ezzel is megalapozva a nap hangulatát.

A találkozó repertoárjában az ütőhangszerek családjának számosok tagját vonultatták fel a résztvevők: dobok, marimba, xilofon, dobfelszerelés, kisebb ritmushangszerek szólaltak meg az eseményen.

A szakmai értékelést Bánky Géza a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanára, valamint Sipos Csaba a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezető ütőtanára vállalták. Mindketten kiváló zenepedagógusok és aktív művészek. Értékelésük alapján minden produkció a rá legjellemzőbb szavakkal ellátott oklevelet kaphatta meg. Pl. Oklevél a " muzikális és precíz hangszerkezelésért", Oklevél a „koncentrált összjátékért”, Oklevél a " kimagasló technikai és zenei felkészültségért".

A zsűri véleménye alapján a tanulók jól felkészültek voltak, mindenképpen dicséretre méltó a sok gyakorlás, mellyel gazdagabbá váltak a tanulók.

A délután folyamán fellépett a debreceni SONUS Ütőegyüttes Szabó István vezetésével. A fiatal művészek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának jelenlegi hallgatói. Műsoruk változatos repertoáron keresztül mutatta be az ütőhangszerek sokszínűségét, a technikai felkészültségük magas színvonalát. Célunk az volt a koncert megszervezésével, hogy a fiatalok élőben is megtapasztalhassák a profi zenészek által nyújtott zenei élményt, ezzel is inspirációt merítve a gyakorlás folytatásához.

A Kaposvári Tankerületi Központ segítő támogatásával a résztvevők az oklevelek mellé, egy pár Dobszerda logóval ellátott dobverőt kaptak ajándékba.

Hálásak vagyunk a találkozó résztvevőinek, a felkészítő tanároknak, a szervezőknek, hogy ismét egy különleges szakmai nap létrehozásával gyarapították a Dél-Dunántúli Régió kulturális életét.

Mándli Csongor – Oklevél a " A magabiztos hangszerkezelésért"

Kaposvári ütős kvártett: balról jobbra: Szabó Attila, Fazekas Lili Róza, Romvári Márton György, Nagy Mátyás

A zsűri balról jobbra: Sipos Csaba, Bánky Géza