Csupor László VIII. Dél-Dunántúli Regionális Fafúvósverseny

A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola 2023. március 29-31. között rendezte meg a „Csupor László ” VIII. Dél-Dunántúli Regionális Fafúvósversenyt, alapfokú művészetoktatási intézményben fuvola, furulya, oboa, fagott, klarinét, szaxofon hangszereken tanuló diákok részére. A versenyre Baranya-, Somogy-, Tolna- és Zala-megye 35 alapfokú művészetoktatási intézményéből 164 tanuló nevezett. 6 éve valósult meg utoljára jelenléti formában a verseny, ezért mindenki nagyon várta már a találkozást. A versenyzők felkészítésében 67 hangszeres tanár, valamint 50 korrepetitor vett részt. A szakmai napok megnyitóján köszöntőt mondott Stickel Péter a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója, Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Sárdi Péter a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület elnöke. A fuvolisták versenynapján köszönthették Csupor Lászlóné nyugalmazott fuvolatanárt, aki Csupor László feleségeként és a zeneiskola egykori pedagógusaként sokat tett a régió fafúvós tanszakának fejlődéséért.

A tanulókat 9 fős szakmai zsűri értékelte hangszereiknek megfelelően. Mindannyian az ország neves művésztanárai, akik alap- és középfokon tanítanak.

Fuvola: Ágostonné Béres Kornélia, Szeléndi Zsuzsanna, Nagyné Soltra Monika

Oboa, fagott szaxofon: Fóris István, Dr. habil Herpay Ágnes, Götz Nándor

Furulya, klarinét: Balázs Árpádné, Kohán István, Radics Miroslav

Értékelésük alapján mindhárom versenynapon nagyon magas szakmai színvonalon zajlott a rendezvény, értékes, művészi produkciók csendültek fel a tanulók előadásában. Köszönet illeti a versenyzőket, felkészítő tanárokat és a szülőket, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy a megmérettetésen minden tanuló a legjobb formáját hozza.

A díjazás során igyekeztek minél több elismeréssel jutalmazni a produkciókat, valamint a felkészítő tanárokat:

Dicsérő Oklevél: 14 fő

1.  hely: 27 fő

2.  hely: 23 fő

3.  hely: 30 fő

Különdíj: 17 fő

Abszolút I. hely: 5 fő

Felkészítő tanári különdíj: 18 fő

Korrepetitori különdíj: 14 fő

 

A zsűri tagjai az eredményhirdetés alkalmával köszönetüket fejezték ki a rendező iskolának, valamint a Muzsikál Kaposvár Kulturális Alapítványnak a professzionális szervező munkáért, valamint azért, hogy felvállalják az ilyen nagyszabású programok megvalósítását. A regionális versenyek megszervezése hiánypótló esemény a Dél-Dunántúli régióban, a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként örömmel látja el a szervezési és koordinálási feladatokat.

 A versenyt több kísérőprogram is színesítette. A szakmai napok egyben nem akkreditált továbbképzésként is szolgáltak. A Bázisintézményi program tematikája a „Versenyszervezés, versenyeztetés szerepe a művészetoktatásban” címet viselte, melyre a régió 53 pedagógusa jelentkezett.

Az Inter Music és a Fon Trade hangszerkereskedések jóvoltából lehetőség nyílt kották, hangszertartozékok és ajándéktárgyak megvásárlására, valamint új hangszerek kipróbálására.

A rendező iskola tantestülete is köszönetét fejezi ki a résztvevő tanulóknak, pedagógusoknak, valamint a rendezvényt segítő támogatóknak, szponzoroknak, akik nélkül a szakmai program megrendezése nem jöhetett volna létre.

balról: Götz Nándor, Fóris István, Dr. habil Herpay Ágnes, Doma Dominik kaposvári versenyző

Borsos Bori kaposvári versenyző

balról: Szeléndi Zsuzsanna, Ágostonné Béres Kornélia, Nagyné Soltra Monika, Kovács Bernadett kaposvári versenyző