Egy több mint 1,6 milliárd forintos infrastrukturális beruházás indult el nemrég Vésztőn, a Szabó Pál általános iskolában: korszerűsítik az intézmény székhelyépületét, valamint tornacsarnokot építenek. A munkálatok jövő év őszére érnek véget.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb, oktatási intézményt érintő fejlesztése kezdődik Vésztőn, miután a Gyulai Tankerületi Központ 1,6 milliárd forintos infrastrukturális beruházása a napokban a fizikai megvalósítás szakaszához érkezett. A Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vörösmarty Mihály utcai székhelyét és a közelében elhelyezkedő, Eötvös Loránd utcai telket a minap vehették birtokukba a kivitelezők, hogy 2022 szeptemberétől megújult, a 21. század színvonalának megfelelő nevelési-oktatási, sport- és szabadidős terekben tanulhasson, sportolhasson az intézmény mintegy 400 tanulója – mondta Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató.

Karakas Anikó polgármester, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató átnézték a fejlesztés terveit

Kétszeresére nőtt az elnyert támogatás

A tankerületi igazgató hozzátette: a kormánynak hála a fejlesztésre eredetileg elnyert 794 millió forintos támogatási összeg kétszeresére, 1,6 milliárd forintra emelkedett. A beruházás révén az intézmény székhelyépületének korszerűsítésén túl a mindennapos testneveléshez szükséges infrastrukturális és eszközfeltételek is teljesülnek a tornacsarnok építésével. Az új és megújuló tantermek, szaktantermek, fejlesztőszobák, irodák, könyvtár, az új ebédlő és melegítőkonyha mellett a művészeti oktatást segítő stúdióhelyiség és táncterem is létesül. A több mint 3 ezer négyzetméter hasznos alapterületet érintő fejlesztés része a gépészeti és elektromos felújítás, továbbá az intézmény teljes körű akadálymentesítése is megtörténik. Az új sportlétesítmény régi álmot vált valóra: az Eötvös Loránd utcai telken felépülő C-típusú tornacsarnok olyan sportágak kiegészítő és kondicionáló edzésére lesz alkalmas, mint például a röplabda, a kosárlabda, a tollaslabda, az asztalitenisz, a súlyemelés, a tornasport, az ökölvívás, a birkózás, a cselgáncs, a vívás vagy éppen a tenisz.

Az önkormányzat uszodát fog építeni

– Minden település fejlődésének kulcsa a beruházás és a fejlesztés – mondta Karakas Anikó polgármester. Hozzátette: a Szabó Pál általános iskola felújításának első, 2009-es üteme már részben biztosította a vésztői gyermekek számára a mai kornak megfelelő körülményeket, a mostani projekt pedig további színvonal-emelkedést jelent. Az önkormányzat minden támogatást megad a fejlesztéshez: például a területet ingyenesen biztosította, részt vesz a szükséges közművek kiépítésében, segít a költözésben, önkormányzati épületben biztosítanak helyet a tantermi oktatáshoz.

Emlékeztetett: Vésztőn már a 90-es években felvetődött a sportcsarnok és az uszoda építésének gondolata. Az uszodára az önkormányzat, a tornacsarnokra pedig tehát a Gyulai Tankerületi Központ pályázott sikeresen. A mindennapos testnevelés feltételeinek biztosításában is kulcsszerepet tölthetnek be a létesítmények. Az uszodában helyet kap egy 25 méteres úszómedence, egy többfunkciós strandmedence, de lesz fallabdapálya és fitneszterem is. Kiemelte: az uszodát érintő, valamint az általános iskolai projekt kivitelezése részben egy időben zajlik majd, a beruházások növelik a város rangját, elősegítik a fiatalok helyben maradását.

Színvonalasabbá válik az oktatás


A több mint 1,6 milliárd forintos, a Gyulai Tankerületi Központ sikeres pályázata révén megvalósuló fejlesztés jelentőségét abban látja dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hogy színvonalasabbá válhat az oktatás, illetve korszerűbb körülmények között tanulhatnak a gyerekek a Szabó Pál általános iskolában. 


A Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megújult, modern tereiben 21. századi oktatási körülmények fogadják majd a gyermekeket

Egy évekkel ezelőtti beruházás során részben megújult az épület, ez folytatódhat a mostani projekt keretében, többek között tantermeket korszerűsítenek, cserélik a berendezéseket. Emellett lényeges és hiánypótló, hogy tornacsarnokot is építenek, így biztosítani lehet a mindennapos testnevelés feltéte­leit. Hangsúlyozta: városi beruházás eredményeként uszodát ugyancsak létesítenek Vésztőn.


Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotók: Lehoczky Péter