Átadták a közel 190 millió forintból megújult Mezőberényi Általános Iskola Bélmegyeri Telephelyét pénteken délután. Az elmúlt évtizedekben az iskola épülete már nagyon megérett a rekonstrukcióra, ezért is volt fontos és időszerű a fejlesztés.

Perecz Sándor, dr. Kovács József, Teleki-Szávai Krisztina, Öreg István adta át a beruházást

A megújult iskola átadásával pénteken a jövőbe vetett hitünket megerősítő ünnepi pillanat részesei lehettünk – fogalmazott köszöntőjében Öreg István, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium intézményvezetője.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, Bélmegyeren több mint 130 éves múltra tekint vissza az oktatás története. Emlékeztetett arra, hogy Bélmegyer, a tanyavilágból szerveződött falu, 1946 áprilisában vált önálló településsé, és néhány esztendő múlva a főutcán új iskola is épült. Hozzátette, a kormány egy 2020-es határozatával rendelkezett a Mezőberényi Általános Iskola Bélmegyeri Telephelye felújításának előkészítéséről, két éve, 2020 október 27-én pedig a beruházás előkészítésére és megvalósítására a Gyulai Tankerületi Központot jelölte ki. Hangsúlyozta, mindez azért is volt fontos, mert a bélmegyeri iskola épülete már különösképpen megérett a felújításra. 

– Magyarország kormányának támogatásával közel 190 millió forintos összegből kívül és belül egyaránt megújult az iskola. A falak hőszigetelést kaptak, minden külső és belső nyílászárót cseréltek, új köntöst öltöttek a tantermek, az irodák és a tornaterem is. Az épületben helyet kapott egy új vizesblokk is, és a villamoshálózat teljes korszerűsítése mellett új fűtőtestekkel és kondenzációs kazánnal új fűtési rendszert alakítottak ki – sorolta a részleteket a tankerületi igazgató. 

Perecz Sándor köszöntőjében a bélmegyeri oktatás és a helyi iskola történetét elevenítette fel. A polgármester lapunknak elmondta, az iskola központi kérdés mindenütt, a település jelene és jövője függ az oktatási intézménytől. 

– Ahol megszűnik az iskola, ott az adott település jövője kerül veszélybe – tette hozzá. – Ezért is nagyon fontos, hogy dr. Kovács József országgyűlési képviselő közbenjárására sikerült támogatást kapni az épület felújítására, amelybe a kivitelező a szívét-lelkét beleadta. Így egy 21. századi, korszerű létesítmény született, amely olyan fontos alapokat biztosít, amelyre építhetünk, építenünk kell a jövőben.

Dr. Kovács József nagyon fontosnak nevezte, hogy együtt megünnepelhették a megújult, megszépült iskola átadását, és beszédében felidézte a fejlesztéshez vezető út legfontosabb állomásait. 

Hangsúlyozta, a beruházás azért is nagyon fontos, mert azt a település lakói igényelték, a Gyulai Tankerület pedig elindította, illetve végigvitte a fejlesztést. A képviselő ugyancsak elismerően szólt a kivitelezés minőségéről.

– Az idejáró alsós gyerekek korszerű körülmények között tanulhatnak az épületben, és fontos, hogy egy, a település főutcájában található elavult, régi intézmény újult meg nagyon szépen – tette hozzá dr. Kovács József. Az országgyűlési képviselő úgy vélekedett, a vidéki Magyarországon soha annyi fejlesztés nem valósult meg, mint az utóbbi tíz-tizenkét évben.

Elismerték a kiváló pedagógust

Az eseményen köszöntötték Slyuchné Prókai Erikát, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium pedagógusát, akinek Pintér Sándor belügyminiszter nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetést adományozott, amit át is nyújtottak részére.

Mint méltatásában elhangzott, a kitüntetett megbízható, lelkiismeretes, a gyerekek érdekeit szem előtt tartó elhivatott pedagógus. Határozott egyénisége, következetes nevelőmunkája miatt kollégái és tanítványai megbecsülik. Munkáját maximális elhivatottsággal és odaadással végzi. Szakmai-pedagógiai gyakorlatát hozzáértéssel, következetességgel és a folyamatos megújulásra való törekvés igényével végzi. Innovatív szemlélet jellemző pedagógiai munkájára, lépést tart a nevelő-oktató munkában megjelenő új módszerek, tanulásszervezési eljárások és eszközök használatával, melyeket hatékonyan alkalmaz a gyakorlatban.

forrás: BEOL.hu
fotó: Lehoczky Péter