Tripla 200

Publikálva: 2023. február 1.

A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola januárban nagyszabású programsorozattal ünnepelte névadója születésének 200. évfordulóját. Az évről évre megrendezésre kerülő Madách-héten arról is megemlékeztek, hogy Petőfi Sándor ugyancsak 200 évvel ezelőtt született, sőt nemzeti himnuszunk is ennyi idős.

A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola számos hagyományt tudhat magáének, köztük az egyik legrégebbi a Madách-hét megrendezése. Az intézmény minden év januárjában egy teljes hetet szentel a névadójáról való megemlékezésnek.

A 2023. év kicsit eltér a többitől, hiszen kerek évfordulóhoz érkeztek: Madách Imre 200 éve született. Iskolai rendezvények sorozatával ünnepelték meg a jeles jubileumot.

 

„Alsós és felsős diákjaink különböző programokon vehettek részt, ahol egészséges küzdőszellemet, baráti versengést, sok nevetést, kikapcsolódást, jó szórakozást kínáltunk tanulóinknak.” – mondta Pécskai Gabriella intézményvezető.

 

A hét ünnepélyes megnyitóval és koszorúzással kezdődött, és az intézmény előterében lévő Madách-dombormű előtt az osztályok egy-egy szál virággal tisztelegtek. A dombormű Tápai Antal szobrászművész alkotása, mely az iskola alapításának 100. évfordulója alkalmával került itt elhelyezésre.Fotó: Madách Imre domborműve az iskolában

 

A hét során az osztályok csapatai játékos sportvetélkedőkön mérhették össze ügyességüket, volt kapitánylabda, futball és floorball is.

Az alsó tagozatosok évfolyamonként mesemondó-, matematika-, helyesírás-, magyar és angol nyelvű versmondó-, valamint rajzversenyen vehettek részt. Felsőben játékos kísérletezést, természettudományi és humán műveltségi vetélkedőt, matematika-, illetve rajzversenyt, angol nyelven pedig Spelling Bee és History-Science vetélkedőt szerveztek a tanulóknak.

A rendezvényt hangversennyel zárták.

 

A Madách-hét fontos eseménysorozat az intézmény életében, mely évről évre arra is alkalmat ad, hogy elgondolkodjanak az ünnep fogalmáról. Ezúttal híres emberek gondolatait szedték csokorba a téma kapcsán, mely gyűjtemény arra is emlékeztette a diákságot, hogy mit is ünnepelnek. Ez a január a tripla 200 hónapja. 200 éve született az iskola névadója, Madách Imre, valamint a magyar irodalom másik óriása, Petőfi Sándor, de nemzeti himnuszunk is ennyi idős.

 

Az iskola 2023-ban nem áll meg ennyi jubileumnál. Ebben az évben érkezik fennállásának 150. évéhez, sőt névfelvételének 50. évfordulója is közeleg.

 

Lesz mit ünnepelni!

Menü

Navigáció