Széchenyi 2020 - EFOP-4.1.3-17-2017-00376

Publikálva: 2018. június 30.

EFOP-4.1.3-17-2017-00376
BALSARÁTI VITUS JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA TANULÁST SEGÍTŐ TEREINEK INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE


Békéscsabai Tankerületi Központ szerepe a projektben: Projekt gazda

Projekt azonosító: EFOP-4.1.3-17-2017-00376

Indítás: 2017. október 1.

Zárás: 2018. december 31.

Támogatás összege: 44 000 000.- forint

Támogatás mértéke: 100%

Konzorciumi tagok: -

Projekt státusza: Megvalósítás alatt

A projekt rövid leírása:

A köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésének fő célja fokozni az adott intézmény eredményességét, az inkluzív oktatást (nyitottságra ösztönző nevelést) és emelni az általa nyújtott szolgáltatások minőségének színvonalát, ezzel biztosítva a minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférést. Cél az állami fenntartású középfokú köznevelési intézmények (beleértve a velük kapcsolatban álló kollégiumok) beruházásainak célirányos támogatása a minőségi és befogadó oktatási környezet és hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése érdekében.

A projekt közvetlen célja:

• a mindennapos testnevelés minőségi oktatásához szükséges feltételek fejlesztése,

• a használható nyelvtudás elsajátításához szükséges körülmények megteremtése,

• a természettudományos tárgyak modern pedagógiai módszereken alapuló oktatásához szükséges infrastruktúra létrehozása.

A projekt indokoltsága:

A Balsaráti Vitus János Általános Iskola különálló sportcsarnok épülettel rendelkezik az iskola udvarában.  Az 1990-ben átadott épület 1054 m2 alapterületű, kiszolgáló helyiségei a következőek: négy öltöző, egy sportszertár, közlekedő folyosó, valamint férfi - női zuhanyozók és mellékhelyiségek. Megépítése széles társadalmi összefogással valósult meg, jelentős társadalmi munkát végeztek a falu lakói.

A helyi sportélet igényeit is kiszolgálta az iskolai testnevelés órák és a délutáni mozgásos foglalkozások megtartása után. Rendszeresen használják az Öregfiúk, futballedzésekre. Az Ifi csapat alkalmilag, sportesemények megrendezésére veszi igénybe.

Nagysága lehetővé teszi, hogy két osztály egy időben is használhatja testnevelés órák megtartására. Így számunkra a mindennapos testnevelés bevezetésekor sem okozott volna gondot az infrastruktúra hiánya.

Sajnos azonban az épület kivitelezése során több műszaki hibát is elkövettek az építők. Az épület állapotromlása ezért rohamosan bekövetkezett. A vas tartószerkezetnél megnyíltak a falak, a hézag évről-évre nő. Az épület szigetelése egyáltalán nem megoldott. Födém nincs, téli időszakban a két C40-es kazán állandó működése mellett is felfűthetetlen a csarnok.  A 8-9 C fok nem tette lehetővé a testnevelés órák megtartását a sportcsarnokban.

Megoldatlan a csapadékvíz elvezetése is, ami szintén hozzájárul az állapotromláshoz.

A további romlás megakadályozására sürgősen szükség van.

 

A projektben megvalósuló konkrét fejlesztés:

Tornaterem felújítása.

Nyelvi labor kialakítása.

 

A projekt fizikai megvalósításának határideje: 2018. december 31.

Menü

Navigáció