Szakmai projektet zárt a Kollégium

Publikálva: 2024. május 9.

A Szegedi Városi Kollégium tárlat megrendezésével és egy komplex vetélkedővel zárta a Szeged témára épülő és egy egész tanéven át tartó szakmai projektjét.

Két kiemelt programelemmel zárta a Szegedhez kapcsolódó egész éves szakmai projektjét a Szegedi Városi Kollégium.

Az intézmény a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban rendezte meg az e témát érintő pályázatára érkező alkotások kiállítását.

A tárlat anyaga szegedi pillanatokat, élményeket megörökítő fekete-fehér fotókból és egyéb diákalkotásokból, plakátokból, rajzokból, festményekből, valamint versekből és novellákból áll.  Az eseményt - egy rövid ünnepi műsort követően - Dr. Tóthné Facskó Zsuzsánna, a Janikovszky Éva Tagintézmény vezetője nyitotta meg április 29-én.

A kiállítást május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

A másik fontos esemény a projektet záró komplex vetélkedő lebonyolítása volt, amelyen a Szegedi Városi Kollégium 5 tagintézményének csapatai mérték össze a programsorozaton szerzett tudásukat. A Dérné Bozóki Éva tanárnő által összeállított és levezetett kvízjáték feladatai a projekt e tanévi eseményeihez kapcsolódtak, azokat elevenítették fel.

Volt mire visszaemlékezni!

A bevezető program például a túrázásra, a természet szeretetére fókuszált: a Holt-Maros partján jártak, ahol annak élővilágával foglalkoztak a diákok, keresztrejtvényt oldottak meg, valamint beszéltek a gyomnövények ökoszisztémában betöltött szerepéről, számos hasznáról.

Majd épített környezetünkre összpontosítottak, Szeged szobraival és épületeivel ismerkedtek egy városi fotótúra keretében, ahol térkép és feladatlap volt az útitárs. Egy másik alkalommal alkotómunkára kaptak lehetőséget, plakátokat készítettek, melyekben Szeged nevezetességeire hívták fel a figyelmet.

A riporterkedésbe is beletanultak a D2 Ifjúsági Központ segítségével. Interjút készíthettek három különböző foglalkozású (művelődésszervező, néprajzkutató, muzeológus) szegedivel, akik tevékenyen vesznek részt a város kulturális életének szervezésében.

A Somogyi-könyvtár előadótermében megrendezett irodalmi esten a Dér Endre-hagyaték került a nagyítójuk alá. A József Attila-díjas szegedi író életével és novelláival ismerkedtek, és szerepet vállaltak egy posztumusz kötet előkészítésében a szövegek digitalizálásával.

Szeged néprajzára épülő játékos vetélkedőn is részt vettek. A szegedi projekt megvalósítása során természetesen a fenntartható fejlődésre való nevelés sem maradhatott el. Olyan alternatív energiaforrásokról hallhattak (napelem, földhő, termálhő), melyeket Szegeden is használnak, és hulladékanyagokból elkészítették azoknak az épületeknek a makettjét, amelyek ezeket alkalmazzák.

Végül belevetették magukat a Középiskolások hete, azaz a KÖ7 forgatagába. A Retro Szeged vetélkedőn többek között a város történelmi eseményeivel foglalkoztak, illetve kézügyesség-, önismeret-, és vitakészség-fejlesztő játékokban mérték össze tudásukat.

A projekt megvalósítása véget ért ugyan, de ők máris a jövőbe tekintenek.

„Már készítjük elő a következő tanévet, amelynek keretében az állatok és a velük való törődés kerül a vizsgálódás középpontjába.” – adta hírül az intézmény.

Menü

Navigáció