Sajtóközlemény - Az „NKA Petőfi200 Ideiglenes Kollégium” pályázatának köszönhetően ingyenes tanulmányutakon vehettek részt a pápai diákok

Publikálva: 2023. május 30.

A Pápai Tankerületi Központ több mint 4,5 millió forint támogatást nyert el csoportos diákutakra, ahol az 5-12. évfolyamos tanulók a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításait, a Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyeket ingyenesen tekinthették meg.

Az „NKA Petőfi200 Ideiglenes Kollégium” program célja, hogy bemutassa a Petőfi Sándor életművét, életútját, illetve korának jellegzetességeit. Továbbá megismertesse a tanulókkal az emlékév részeként megújuló közgyűjteményi tartalmakat, a gyűjteményekben őrzött forrásokat, kulturális kincseket.

A pályázat segítségével a Pápai Tankerületi Központ 12 intézményének, összesen 20 osztálya tekinthette meg ingyenesen a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításait és a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyeket.

A résztvevő diákok és kísérőik a komáromi Monostori Erődöt, Balatonfüreden a Jókai Mór Emlékházat, Kápolnásnyéken a Vörösmarty Mihály Emlékházat látogathatták meg, illetve a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye által szervezett Petőfi nyomában című programon vehettek részt.

Az Erődben tett látogatásnak köszönhetően a diákok nagymértékben bővíthették történelmi tudásukat. A derűs hangulatú túrákon felkészült idegenvezető mutatta be a fegyverraktárnak használt istállót, a kazamatákat, illetve a katonák szálláshelyét.

A balatonfüredi Jókai Mór Emlékházban korhű ruhában fogadta a tárlatvezető a tanulókat, majd drámapedagógiai eszközökkel vonta be a résztvevőket a Jókai korát megidéző játékába.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye által városunkban szervezett program egy Petőfi Sándorról szóló animációs film megtekintésével kezdődött, amelyet egy városi séta követett.

A változatos feladatoknak köszönhetően sok hasznos információhoz jutottak a tanulók, akik egybehangzóan izgalmasnak, érdekfeszítőnek találták a programokat.

Menü

Navigáció