Pedagógiai Szakszolgálatok Hete Szolnokon

Publikálva: 2018. március 14.

2018. március 5-e és 9-e között rendezték a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete elnevezésű programsorozatot Jász- Nagykun Szolnok megyében

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 2017-ben indította útjára a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete rendezvénysorozatát, és még ebben az évben Székesfehérváron Országos Nyitó Konferenciát rendeztek, amelyen a pedagógiai szakszolgálati feladatellátás minden szakterülete jelen volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 2017-ben kapcsolódott a kezdeményezéshez, és 2017.májusában Logopédiai Hét elnevezéssel került megrendezésre a megyei rendezvény, ahol minden tagintézmény képviseltette magát.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat éves munkaterve szerint, évente kerül kiemelésre egy-egy szakmai feladat. Ennek alapján ebben a tanévben a nevelési tanácsadás feladatellátása került terítékre. Így a 2018. március 5-től május 9-ig tartó Pedagógiai Szakszolgálatok Hete Jász-Nagykun-Szolnok Megyei rendezvénysorozatának keretében, minden tagintézmény ehhez a feladathoz kapcsolódó programot szervezett. A tagintézményi rendezvények Programfüzetben kerültek megjelenítésre. A tagintézmények helyi programjai között szerepeltek nyílt órák, terápiás foglalkozások bemutatója az ellátottak szülei részére, nyitott munkaközösségi foglalkozások, szakmai műhelymunkák.

Az eseménysorozat, Országos Nyitókonferenciával indult, amelynek a Neumann János Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Karának impozáns előadóterme adott otthont, Szolnokon. A Nyitó konferenciát közösen szervezte a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszogálat, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a Szolnoki Tankerületi Központ.

A konferencia kezdetén Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ és Szutorisz-Szügyi Csongor a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatói köszöntötték a résztvevőket. Török Szabolcs kiemelte a Pedagógiai szakszolgálati feladatellátás fontosságát, s ebben nagy szerepet tulajdonított a két megye szakszolgálati intézményeinek az együttműködésére. Szutorisz-Szügyi Csongor ezek mellett házigazdaként bemutatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézményt, annak feladatellátását a közel kettőszázötven résztvevő számára, akik az ország szinte valamennyi megyéjéből érkezetek. A pszichológusok, gyógypedagógusok, főigazgatók mellett, szép számban voltak jelen óvodákban, általános és középiskolában dolgozó pedagógusok is.

A tankerületi igazgatók köszöntője után Dr. Solti Péter a Klebelsberg Központ elnöke nyitotta meg a konferenciát és a rendezvénysorozatot. Elnök Úr a bevezetőben a köznevelési feladatellátásban helyezte el a szakszolgálatok szerteágazó munkáját. Kiemelte, hogy azok a gyermekek, tanulók és családjaik részére milyen fontos tevékenységeket végeznek el a megyei pedagógiai szakszolgálatokban dolgozó szakemberek. Említette a rendszerszerű működés fontosságát, azt, hogy az ország minden járásában működik tagintézmény vagy telephely. Így biztosított a lakóhely közeli ellátás és a szakemberek rendelkezésre állása. Elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Pedagógiai Szakszolgálatok kilépnek a nyilvánosság elé és a Pedagógiai Szakszolgálati Hét programjainak keretében bemutatkoznak az ellátottak szülei, a kollégák előtt. A rendezvény jelentőségét abban is látta, hogy több megyei pedagógiai szakszolgálat főigazgatója és tankerületi igazgatók is megjelentek a konferencián.

A konferencia további részében előadásokra került sor. Elsőként Oláh Attila professzor úr az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoport vezetője „A pozitív pedagógia mentális modellje” címmel, majd Dr. Radványi Katalin az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára „A gyógypedagógus  és a pszichológus  tanácsadói szerepe, feladatai és lehetőségei” címmel tartott előadást. Az első rész befejezéseként Bimbó Zoltánné pedagógust, mentálhigiénés szakembert az Egri Pszichiátriai szakrendelés és Gondozó munkatársát „A segítő játék” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők .

A konferencia második részében a Fejér Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai mutatták be tevékenységüket. Először Illés Györgyi logopédus, drámapedagógus „Okos Hans”, avagy a pedagógusok kommunikációs eszköztárának használata címmel tartott előadást. Őt követte V. Szabó Tünde Szolnoki Tagintézmény  pszichológusa aki a „Nevelési tanácsadás pszichológus szemével: A segítő kapcsolat gyógyító hatásáról” szólt, rengeteg példát felhozva a terápiás munka mindennapjaiból. Őt követte Dr. Halász József a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat gyermekpszichiátere aki „Érzelmeken keresztül a szociális viselkedés felé”címmel az orvos szemszögéből mutatta be a segítő kapcsolat lényegét.

A szakmai előadások sorát Szolnoki Tagintézmény  gyógypedagógusa, Debreceniné Simon Marianna zárta  aki „A nevelési tanácsadás a gyógypedagógus szemével: Mire vagyunk képesek együtt?” címmel tartott előadást. Mintegy összefoglalásaként a szakmai programoknak a nevelési tanácsadás lényegét úgy határozta meg, hogy az nem más, mint „ Kedvet csinálni a szülőknek a saját gyermekük neveléséhez”.

A konferencia zárásaként a két főigazgató: Dr. Mile Anikó a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és Csibi Enikő a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatói zárták a konferenciát kiemelve jelentőségét az együttműködésben a jó gyakorlatok bemutatásában.

Az érintett két megye pedagógiai szakszolgálatának vezetőjének gondolatához csatlakozva, a Szolnoki Tankerületi Központ valamennyi munkatársa abban a reményben segítette a konferencia megvalósulását, hogy ez a kezdeményezés tovább folytatódik, s a későbbiekben egyre több megye kapcsolódik a rendezvénysorozathoz.

Menü

Navigáció