Örökségünk: magyarságunk!

Publikálva: 2021. június 8.

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én aprócska Trianon-múzeummá változott a Tisza-parti Általános Iskola rajzterme, és Mikó Valér történelemtanárnak köszönhetően különleges élményben lehetett része a kiállítást meglátogató diákcsoportoknak.

A Tisza-parti Általános Iskola rajzterme június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján mini Trianon-múzeumként várta az iskola diákközösségeit.

A kora délutánig egymást váltó csoportokat Mikó Valér történelemtanár fogadta, aki múltidéző előadást tartott a 101 évvel ezelőtti sorsfordító eseményekről, és rögtönzött tárlatvezetés keretében mutatta be a kiállítás részét képező történelmi relikviákat: korabeli térképeket, képeslapokat, valamint a gr. Teleki Pál életútját szemléltető tablósorozatot.

A kiállítás talán legérdekesebb darabja a Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép volt, amelyen ezúttal az iskola tanárainak, dolgozóinak fényképét és születési helyét is feltüntették. Izgalmas felismerés volt mindenki számára, hogy jónéhányan születtek a mai határainkon kívüli területeken.

A rendhagyó történelemórán lehetőség adódott beszélgetésekre is, amelyek remek alkalmat nyújtottak arra, hogy a magyarságunkban rejlő értékekre, hagyományokra, és a határon kívül rekedt magyar honfitársaink iránti felelősségre hívja fel a diákok figyelmét.

A különleges megemlékezés méltó befejezése volt az a videoklip, melyen Mikó-Bökényi Hajnalka tanárnő drámaszakkörös diákjai Aradi-Szabó Anna 5. osztályos szólistával Gyulai István Örökségünk című dalát énekelték el. A dal a magyar nyelv megőrzésére, magyarságunk megtartására bátorít:

„Megtanulom, megőrzöm,

Tanítom, továbbadom,

A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján

Elvenni nem hagyom.”

 

A Trianon-emléknap megvalósításában sok segítséget nyújtott Fejes Éva iskolatitkár, aki az eseményen szép fotókat készített, és  Sipos Rozália rajztanár, aki a kiállítás megszervezésében tevékenykedett.

Menü

Navigáció