MOZGÁSKOTTA MÓDSZERREL FEJLESZTI A GYERMEKEKET A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA

Publikálva: 2018. október 1.

MOZGÁSKOTTA MÓDSZER

Mintegy félszáz pedagógus ismerkedhetett meg a Mozgáskotta módszerével szeptember 26-án a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában.

A Gyulai Tankerületi Központ az elmúlt évben hirdette meg „jó gyakorlat” programsorozatát, amelynek célja, hogy a tankerülethez tartozó mintegy 34 település 86 feladat-ellátási helyén működő egyedi programok, fejlesztő módszerek széles körben megismerhetők legyenek, az intézmények átvehessék egymástól a tapasztalati úton is bizonyított programokat.

 Békés megye öt járásból közel félszáz pedagógus érkezett a „jó gyakorlat” bemutatóra, Gyomaendrődre

Békés megye öt járásból közel félszáz pedagógus érkezett a „jó gyakorlat” bemutatóra, Gyomaendrődre

A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola nevelői még 2009-ben találkoztak első alkalommal Magyar Gábor pszichológussal és az általa kifejlesztett komplex fejlesztő eszközkészlettel és módszerrel – a Mozgáskottával. Az iskola pedagógusai azóta is használják a testi és értelmi képességeket fejlesztő módszert, sőt nem csak használják, de 2018. szeptember 26-án, egy rendezvény alkalmával adták tovább tudásukat, felhalmozott tapasztalataikat.

A Mozgáskotta módszert Magyar Gábor pszichológus, gyógypedagógus és csapata fejlesztette ki. A kisgyermekkor testi és lelki sajátosságaihoz alkalmazkodó, hatékony mozgásfejlesztő eszköz játékos módon erősíti a testi és értelmi képességeket. Az egymás után elhelyezett talajszőnyegeken különböző formák, számok és színek találhatóak, mindegyiknek külön rendeltetése van. A módszer gyakorlatában az érzelmek, az ismeretek, a figyelem, a gondolkodás és az emlékezet legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint maga a kivitelezés. A Mozgáskotta módszerben használt eszközök természetes anyagból készülnek, színben és formában gazdagok, mindemellett meglepően egyszerűek.

 A természetes anyagokból készített eszközök mobilak, könnyen átrendezhető velük egy osztályterem is

A természetes anyagokból készített eszközök mobilak, könnyen átrendezhető velük egy osztályterem is

A módszer a nevelő-oktató munka hatékony segítője lehet, a Mozgáskotta készlet segítségével az osztálytermek könnyen átrendezhetők, így a mozgás és a sport percei a nap meghatározó élményévé válhatnak.

 A gyerekek élvezik a játékos feladatokat miközben észrevétlenül fejlődnek testi és szellemi képességeik

A gyerekek élvezik a játékos feladatokat miközben észrevétlenül fejlődnek testi és szellemi képességeik

A gyomaendrődi iskola tanárai az elmúlt évek alatt megismerték és széles körben – testnevelésórákon, egyéni- és csoportos fejlesztő foglalkozásokon, sportversenyeken – alkalmazzák a Mozgáskotta eszközeit, a módszer elemeit. Az adaptált és továbbfejlesztett program felhasználását Ágostonné Farkas Mária intézményvezető, Hornokné Lapatinszki Gizella és Vaszkán Gabriella, valamint Pántya Sándor és Cs. Nagy Balázs pedagógusok mutatták be a programon résztvevőknek, köztük Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgatónak.

 Gyula, 2018. szeptember 28.

Menü

Navigáció