Megújul és megszépül a gyulai Erkel gimnázium kollégiuma

Publikálva: 2017. június 2.

A jövő tanévben már egy korszerű, megszépült kollégium várja a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium lakóit – hangzott el a Gyulai Tankerületi Központ június elseji sajtótájékoztatóján. Az épület teljes energetikai korszerűsítése és küllemének megújulása a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. közreműködésével megnyert pályázatból valósul meg, Gyula Város Önkormányzatának támogatásával. A beruházás összértéke mintegy 135 millió forint.

Sajtótájékoztató a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium előtt. Fotó: Oláh Szabolcs - Gyulai Tankerületi Központ


Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója beszédében elmondta, hogy a tankerület iskolafejlesztési programjának első állomása az Erkel gimnázium kollégiumának felújítása. Mint hangsúlyozta, a háromszintes, hőszigetelés nélküli kollégium 1974-es megépülése óta nem esett át általános felújításon, úgyhogy az épület minden területére bőven rászorul a fejlesztés. Kifejtette: a korszerűsítés során kicserélik az összes nyílászárót, valamint homlokzati hőszigetelést, víz- és hőálló tetőszigetelést kap az épület. Ezenkívül egy 20 kW összteljesítményű napelemes rendszert építenek be a lapostető felületére, aminek köszönhetően az épület üzemeltetési költsége mintegy 80 százalékkal csökkenhet.

Dr. Görgényi Ernő: Az önkormányzat továbbra is elkötelezett az intézmény fejlesztési céljainak támogatása ügyében. Fotó: Oláh Szabolcs - Gyulai Tankerületi Központ 

Az Erkel Ferenc gimnázium kitűnő köznevelési intézmény, és mint a megye egyik legjobb gimnáziuma, kiemelt jelentőséggel bír Gyula város számára, így attól függetlenül, hogy nem az önkormányzat, hanem a tankerületi központ a fenntartója az iskolának, az önkormányzat továbbra is elkötelezett az intézmény fejlesztési céljainak támogatása ügyében. A város számára kiemelt fontosságú a középiskolák jövőjének biztosítása, valamint a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások használata is - emelte ki köszöntőjében dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

Fotó: Oláh Szabolcs - Gyulai Tankerületi Központ

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hozzáfűzte, Békés megyében az Erkel kollégiumon kívül további négy diákotthon felújítása zajlik, amelyek összértéke több mint 680 millió forint. Vantara Gyula országgyűlési képviselő összegezte: a kollégiumi fejlesztések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szülők jó szívvel engedjék gyermekeiket a diákszállókba, hogy jelentősen csökkenjen az épületek energiafelhasználása és károsanyag-kibocsátása, valamint a települések képének általános megszépüléséhez, megújulásához is.

A sajtótájékoztató után Fajzi Tamás vezető tervező irányításával egy rövid bejárás keretében bizonyosodhattak meg a jelenlévők a korszerűsítés mielőbbi szükségességéről. 

Teleki-Szávai Krisztina és Fajzi Tamás. Fotó: Oláh Szabolcs - Gyulai Tankerületi Központ

A beruházás tervezett átadása 2017 szeptembere, vagyis várhatóan a következő tanévben már egy megújult épületben készülhetnek a nagybetűs életre az Erkel Ferenc gimnázium kollégistái.

Menü

Navigáció