Második félévi érdekességek

Publikálva: 2024. június 11.

A tanév második félévében programok, rendezvények, versenyek, szabadidős tevékenységek tömkelege várt a diákokra minden intézményben, és zseniális ötletek, izgalmas események garmadája valósult meg. Köztük találhatók olyanok is, amelyekről talán kevesebben tudnak az érintett iskolán kívül, pedig szenzációsak, és rendkívüli sokoldalúságról tanúskodnak. Második félévi érdekességek következnek.

A Tisza-parti Általános Iskola közismerten élen jár a különböző tematikájú versenyeken való részvétel és az ott elért kiváló eredmények tekintetében. Egyik 6. osztályos tanulójuk, Varga Bálint például Búzakalász-díjat kapott az „Írj egy mesét a szegedi papucsról!” című versenyen.

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Kövér Béla Bábszínház 2. alkalommal meghirdetett pályázata az általános iskolásoknak szólt, és egy olyan mese megalkotására ösztönözte a diákságot, amely a híres és csodaszép szegedi papucsot helyezi fókuszba.  

Varga Bálint „A csodapapucs” címet adta meséjének, melyet a rangos zsűri Búzakalász-díjjal ismert el. Az elnyerhető díjakat egyébként a szegedi papucs hagyományos díszítő motívumairól nevezték el. A meséket a Kövér Béla Bábszínház művészei is előadják, sőt talán igazi bábszínházi produkció is születik majd a legjobbakból.

„A kocka el van vetve.” - hirdette meg tavasszal lebonyolított projektjét a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény alapötletét az adta, hogy Rubik Ernő világhírű találmánya, a bűvös kocka idén 50 éves. Az iskola a Rubik-kocka kirakásának gyakorlására és versenyzésre sarkallta a tanulókat, de emellett volt itt minden, ami kocka: kockás mintázatú öltözékek, kockás füzetekbe kerülő feladatok, „Minden, ami kockás” fotópályázat, dobókockás társasjátékok.

A szülőket internetbiztonságról szóló interaktív előadásra invitálták, ahol a digitális eszközök bűvöletében élő, a sokak által csak kockáknak nevezett gyerekek mentális egészségéről, az internetes bántalmazásokról, csalásokról esett szó. A testnevelésórán természetesen a kockahasra gyúrtak, magyarórán Nagy Zoltán „Kockamese” című verses meséjével ismerkedtek vagy éppen „A kockásfülű nyúl” történetein szórakoztak, a környezet- és természetismereti órákon pedig szóba kerültek a kockásliliom, a kockás piton és a kockamedúza jellemzői is. Gyakorlatilag minden óratípusnak megvolt a maga kockája!

A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a nyilvános szerepléstől sem riadnak vissza. A „Szegedi Szerencsések” elnevezésű csapat, Beres Vivien, Takó Nóra, Bakaity Bálint és Szabó Vilmos 4. évfolyamos diákok ugyanis legutóbb az M2 Gyerekcsatorna által meghirdetett „Hetedhét Öttusa” versenyen remekeltek. A játékos megmérettetésen, mely május 26-án volt látható a televízióban, az ország 5 legjobb csapatának mezőnyében 2. helyen végeztek.

Az iskola már decemberben is tévés szereplő volt. Akkor a "Táncolj az M2 Gyerekcsatornával!" című közösségépítő kihíváshoz csatlakoztak, és az "M2 dal" refrénjére koreografált tánc került képernyőre a legjobb 5 produkció közé.

A Rókus Általános Iskola programjainak többsége idén a 70 éves ének-zene tagozat működése és története köré szerveződött, de az éneklésen kívül egészen bizonyosan enni is nagyokat szeretnek. Ezt bizonyítja az is, hogy a „Kedvenc rókusis receptjeink” címmel egy kis gyűjteményt tettek közzé honlapjukon. Igazi finomságok szerepelnek a kínálatban, mint például a bátorság és nyitottság pizzája, a dupla adag krumplis pogácsa vagy a narancsos sütőtöktorta. A lista biztosan bővíthető!

Pontosan úgy, ahogy a második félévi érdekességeket is hosszasan lehetne még sorolni.

Menü

Navigáció