Lombosodik a Tanítók Fája

Publikálva: 2021. szeptember 6.

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola előtt egy különleges fa áll. Messziről kopasznak tűnik, ám közelről jól láthatóak a törzsön megbújó szerény kis falevelek, amelyeken nevek és évszámok rejtőznek. Az egykori tanítók, tanárok emlékét őrzik. A Tanítók Fája szépen lombosodik.

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola előtt álló, messziről kopasznak tűnő fát a törzsön megbújó érdekes kis falevelek teszik különlegessé és egyedivé. A leveleken olvasható nevek, évszámok azoknak a tanítóknak, tanároknak a nevét és az itt eltöltött éveit őrzik, akik az intézményben öt évnél hosszabb ideig tanítottak.

 

A mára már jelképpé váló emléket 1997 szeptemberében, a felújított iskolaépület átadásakor avatták fel. Szép hagyomány indult útjára, mely kellő tiszteletet ad minden egykori pedagógusnak, akik diákok sokaságát tanították írni, olvasni, számolni, nevelték szépre és jóra.

 

A Tanítók Fája az elmúlt tanév végén hat levéllel gyarapodott.

 

Gyerekek között eltöltött évei alatt kialakuló őszinte érzéseiről így vallott  egy kiváló tanár:

 

„Gyereket nevelni annyi, mint kavicsot dobálni a tengerbe… Igen, leül az ember a parton, és dobálni kezdi a vízbe a köveket. Kisebbet, nagyobbat. És nem lát semmit… Hiába, gondolhatja, nem történik semmi. ….. Igen ám, de ha valaki elég kitartó, egyszer csak meglátja majd, amint a víz színén megcsillan valami.  Föld! Széles, nagyon széles alap kell a mélyben, hogy láthatóvá váljék a csúcsa. De minden kavics szigetek, hegyek kezdete lehet.

 

Igen, a hegyrakás, szigetépítés öröme a mienk! Építsünk bátran!”

 

A 2021/2022. tanév kezdetén ez a Mórasuli üzenete minden pedagógus számára: „Építsünk bátran!”


Menü

Navigáció