Lélekmozgatás a Bárcziban

Publikálva: 2023. március 1.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményben különösen nagy hangsúlyt kap a szemléletformáló pedagógiai munka. Ezúttal a Magyar Parasport Napján szerveztek egy komplex eseménysorozatot, melyen különböző érzékenyítő programelemek színesítették az intézmény közösségi életét.

2023. február 22-én, a Magyar Parasport Napján - a „Lélekmozgató” címmel meghirdetett országos kezdeményezés célkitűzései mentén - a Szegedi Tankerületi Központ szinte valamennyi intézménye érzékenyítő programoknak adott otthont. Nem volt ez másképp a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI-ben sem, ahol - tekintettel a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátására irányuló kiemelt alapfeladatokra is - különösen nagy hangsúlyt kap a szemléletformáló pedagógiai munka.

 

Célunk volt, hogy együtt ünnepeljük a magyar parasportot, hazánk büszkeségeit, és felhívjuk a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalomba való integrálásának fontosságára.” – hangzik az eseményről készült összefoglalóban.

 

A délutánra szóló meghívást a társintézményekbe járó integráltan oktatott mozgássérült tanulók közül többen is elfogadták szüleikkel együtt.

 

Szenzációs események tarkították a több állomáson lebonyolított rendezvényt.

 

A Somogyi-könyvtár például kerekesszékes robotokat hozott az intézménybe, amelyek a gyerekek által kartondobozokból épített mini városkában keltek életre.

A szájjal-lábbal való festést is kipróbálhatták a diákok. Nem volt könnyű dolguk, de a lelkesedés maximális hőfokon égett.A sportolási lehetőségek ugyancsak az érzékenyítés mentén szerveződtek. A kerekesszékes akadálypálya és a csörgőlabda igen népszerű volt a gyerekek körében.Az eseményen az intézmény nagy-nagy szeretettel és büszkeséggel emlegette a padsoraiból kikerülő paralimpiai sportolókat, a Biacsi ikreket, és ugyanilyen szeretettel fogadta meghívott vendégeit, akik ösztönző előadásokkal hívták fel a figyelmet lehetőségekre, megoldásokra, esélyekre. A vendégek között ott találjuk Kurucsai Szabolcsot, a Mozgáskorlátozottak Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnökét, valamint az Egyesület szociális segítőjét, Farkas Lászlót, akik őszintén meséltek életükről, sikereikről, nehézségeikről és a sportról.

 

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) „Lélekmozgató” programjának pályázataira a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI diákjai szebbnél szebb rajzokkal és motiváló fényképekkel is készültek.

.

A megható alkotások láttán elmondhatjuk: ebben az intézményben egészen biztosan eredményes volt a lélekmozgatás.


Menü

Navigáció