Karácsony felé közeledve

Publikálva: 2023. december 14.

Nincs olyan köznevelési intézmény, amelyet decemberben ne érintene meg a karácsonyi előkészületek hangulata. Az ünnep felé közeledve különböző programok szerveződnek, egyre több apró ajándék cserél gazdát, vidámság lesz úrrá gyermeken és felnőttön egyaránt. Mindenhol átgondolják azt is, mi az, amivel sok-sok öröm költözik az intézménybe.

Van, ahol ünnepi eseményekkel, különleges műsorokkal, egyedi programokkal kedveskednek egymásnak, van, ahol jótékonysági akciók sorát szervezik, máshol a diákok kiváló teljesítménye tölti meg örömmel a szíveket, és van olyan is, ahol a gyönyörű dekorációk készítése emeli magaslatokba az ünnepvárás fényét. Intézménytípustól függően, ki-ki a maga módján, de mindenhol örülnek valaminek.

A Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészet Iskola például kiváló decemberi versenyeredményeket tehet a karácsonyfa alá. A Budapesten megrendezett VI. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyről az iskola billentyűs tanszaka fantasztikus eredményekkel tért haza. Az intézmény egyike volt a legtöbb versenyzőt felkészítő iskolának, és a kiemelkedő eredményeknek (kiemelt nívódíj, nívódíj, dicséret) köszönhetően a 4. legeredményesebb zeneiskola lett. A vonós tanszak diákjai is remekeltek decemberben. Az Abonyban megrendezett X. Országos Bihari János Hegedű-, Gordonka- és Vonós Kamarazenei Versenyen kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítések születtek. Ők most ennek örülnek!

A Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában a napközisek mozdultak meg szinte teljes létszámban. Karácsonyváró rendezvényre gyűltek össze a tornateremben, ahol különböző szokásokról, jeles napokról emlékeztek meg. A komplex művészeti élményt nyújtó műsorban helyet kaptak egyebek között a téli népi időjóslások, az adventi gyertyagyújtás, Szent Miklós jó cselekedetei vagy a Luca-napi népszokások is. A jó hangulatú délutánt karácsonyfa felállítása zárta. Ők azért boldogok, mert a lelkes pedagógusoknak köszönhetően egy jól sikerült programmal nagy létszámban tudták aktivitásra bírni a diákokat.

Bordányban, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola falai között is úrrá lett a karácsonyvárás felemelő érzése. Programok garmadája várt az itt tanuló gyermekekre. Természetesen járt náluk a Mikulás, koszorút kötöttek, gyertyát gyújtottak, ablakot díszítettek, táncos Mikulás-partit rendeztek, meseelőadásra készültek, és az „Építs Te is Betlehemet!” című versenyen vetélkedtek egy kicsit. Ők többek között annak örültek, hogy erre a közösségépítő célzattal megszervezett versenyre minden osztály benevezett. Nem is kérdés, az elkészült alkotások a karácsonyfa alá kerülnek.

A Szegedi Gregor József Általános Iskola is ünnepi hangulatba került. Decemberben számtalan programot szerveztek: volt jótékonysági akciójuk, rendeztek Mikulás-futást a Holt-Maros mentén, műsorral kedveskedtek nyugdíjasoknak, de zenei és színpadi felkészültséget igénylő komoly karácsonyi előadások is napirendre kerültek. Az ünnepi készülődés fényét az iskola dekorációja csak fokozza. Ők arra büszkék, hogy a tanulók igénylik, ők pedig szívesen szervezik a szerteágazó, sokakat megszólító, sokféle kompetenciát igénylő, különféle kapcsolatokra építő adventi programelemeket, és mindehhez minden évben különleges dekoráció dukál.

Látható, hogy minden köznevelési intézményben örülnek valaminek, és mindenkinek van mit a karácsonyfa alá tenni.

 


Fotón: Karácsonyváró kuckó a Szegedi Gregor József Általános Iskolában

Menü

Navigáció