Jeles művészekkel együtt adott koncertet a Rókus Gyermekkar és a Rókusi Kicsinyek Kórusa

Publikálva: 2022. május 30.

2022. május 19-én a Rókusi Általános Iskola Gyermekkara és a Kicsinyek Kórusa ünnepi hangversennyel ajándékozta meg a szegedieket. A Szent Rókus-templomba szervezett koncert az Egyházzenei Hónap egyik különleges, ősbemutatóval büszkélkedő eseménye volt.

2022. május 19-én a Rókusi Általános Iskola különleges zenei rendezvény aktív részese volt. Az emlékezetes eseményről így számol be az intézmény:

„2022. május 19-én a Rókusi Általános Iskola Gyermekkara és a Kicsinyek Kórusa ünnepi hangversennyel ajándékozta meg az énekes gyermekek családjait és az érdeklődő szegedieket. A Szent Rókus-templomba szervezett koncert a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által kezdeményezett Egyházzenei Hónap egyik különleges, ősbemutatóval büszkélkedő eseménye volt.

Fotó: Szügyi Tamás


Ekkor csendült fel Mike Ádám „Alleluja” című műve a Rókus Gyermekkar előadásában, Dr. Liptákné Klement Ágnes tanárnő vezényletével, valamint Erős Andrea zongorakíséretével. Az ősbemutatón jelen volt a szerző, Mike Ádám is, aki a kórusművet Szeged város felkérésére komponálta. 1996 óta Szeged város minden évben, az Egyházzenei Hónap keretében tisztelettel felkér egy zeneszerzőt egy új kórusmű megkomponálására, valamint egy szegedi kórust a mű ősbemutatójára. A Rókus Gyermekkar 2006-ban már részesült eme megtiszteltetésben, akkor Dr. Baricz Zsoltné vezetésével Szőnyi Erzsébet „Ima alkonyszóra" című darabját mutathatta be.

A csütörtök esti másfél órás koncerten az ősbemutató mellett még számos művészeti élményben lehetett részünk. A legfiatalabb fellépők – a Rókusi Általános Iskola 3. osztályos ének tagozatos gyermekei – vidám, ritmusos népi játékokkal készültek. Tamás Ildikó tanárnő a legfontosabb ünnepek mentén fűzte eggyé a jeleneteket. A hangzatos játékokat a betlehemi bölcső, a vízágyúnak használt bádogvödrök, a pünkösdi virágkoszorúk, a gyermekek színes, népies viselete és mosolygós vidámságuk tette igazán színessé. A születést, feltámadást és a Szentlélek eljövetelét dicsőítő motívumok jelentek meg a Berényiné Ale Krisztina tanárnő vezette Kicsinyek Kórusa csilingelő kórusénekeiben is.

Fotó: Szügyi Tamás

Az 5-8. énekes osztályokból szerveződő Rókus Gyermekkar kidolgozott, tiszta intonációval, homogén kórushangzással énekelt. A kórus Liszt Ferenc „Húsvéti Allelujáját” Simon Bálint orgonakíséretével, a „Jöjjetek Krisztust Dicsérni” című művet Ordasi Péter feldolgozásában, Kodály Zoltán „Pünkösdölő” című zeneművét pedig a Bartók Béla Nőikarral együtt adhatták elő…

Iskolánk és kórusaink hálásak azért a megtiszteltetésért, hogy ennyi zenei kiválósággal együtt ajándékozhattunk meg a rókusis gyermekek családjait és az érdeklődő szegedieket!...”Fotó: Ruszné Rácz Ildikó


Menü

Navigáció