Három az egyben – fenntarthatósági téma, külföldi tapasztalatok, hazai programok egy projektben

Publikálva: 2023. március 14.

A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 39 diákja és 6 pedagógusa nemrégiben külföldi tanulmányúton élvezhette az Erasmus+ pályázat kínálta lehetőségeket. Számos egyéb dolog mellett a fenntarthatóság témaköre volt célkeresztben, melynek tapasztalatait áprilisban a Fenntarthatósági Témahét keretében dolgozzák fel saját programok szervezésével.

2023 februárjában a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 39 diákja és 6 pedagógusa élményekben gazdag Erasmus+ úton vett részt két andalúziai városban. Három csoport Malagában tanult a fenntarthatóságról, az emberi jogokról és a sokszínűségről, egy csoport pedig Benalmadenában foglalkozott a fenntarthatóság kérdésével.

 

A tanulmányútnak számos pozitív hozadéka volt: helyi diákokkal és kollégákkal  ismerkedtek meg, kirándulásokon vettek részt, és még a farsangi szezont is kifogták, így részesei lehettek a látványos karneváli felvonulásnak. Az utazást felkészítés előzte meg, amikor is a gyerekek tájékozódtak a témákat és a helyszíneket illetően.

 

A külföldi út során két intézménylátogatás is megvalósult: a szegedi pedagógusok órákat látogattak, és az ottani kollégákkal módszertani kérdésekről konzultáltak.


A hazatérő diákok azonnal megosztották élményeiket az osztálytársakkal, de számos lehetőség vár még rájuk, hogy a tanultakról részletesebben is beszámoljanak. Ezt az esélyt kínálja például az április végén megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Témahét is.

 

Az iskola évek óta részt vesz ezen az országos eseményen, melyre idén saját szervezésű programokkal készülnek a diákok.

 

A tervek szerint lesz papírgyűjtés és könyvbörze, tanórákon fenntarthatósággal kapcsolatos témákat dolgoznak fel, és naponta kétszer az Erasmus+ projektben részt vevő gyerekek szerveznek programot a többieknek.         

 

Külön Erasmus+ napot is tartanak, melynek keretében a kilencedik évfolyam fenntarthatóságról szóló előadásra számíthat. De terveznek ökológiai lábnyomszámítást, a felsőbb évfolyamoknak Erasmus+ kvízt és a külföldi tapasztalatokról különféle élménybeszámolókat, tájékoztatókat.

 

Az iskola szeretne gondoskodni arról, hogy a fenntarthatóság üzenete a lehető legtöbb diákhoz eljusson. Szorgalmasan dolgoznak ezen!


Menü

Navigáció