Életképek, emlékek – rendhagyó megemlékezés a holokauszt magyarországi áldozatairól

Publikálva: 2023. május 2.

A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium komplex programsorozattal emlékezett meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. A legemlékezetesebb esemény egy rendhagyó történelemóra volt, ahol közel 300 diák személyesen találkozhatott a borzalmakkal teli történelmi időszak két túlélőjével.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjára a  Szegedi Deák Ferenc Gimnázium komplex programsorozattal készült.

 

Az iskola egy hónapig láthatta vendégül a Centropa Alapítvány „Történetek egy családi albumból” című kiállítását, amely archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életet.

Az iskola diáksága és pedagógusai történeteket láthattak gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét.Az intézmény 12 tanulója tárlatvezető-képzésen is részt vett. A képzésen a diákok sorra vették a XX. századi magyar történelem legfontosabb állomásait, megismerkedtek a Centropa által összegyűjtött családtörténetekkel, a zsidó kultúra sokszínűségével, a zsidó identitással. A kiállítás megnyitóján a diák-tárlatvezetők először kalauzolták végig társaikat a tablók között.  Ezt követően - kiemelve a számukra fontos történeteket, érdekességeket - több mint 10 tárlatvezetést tartottak.A programsorozat talán legemlékezetesebb eseménye az a rendhagyó történelemóra volt, ahol közel 300 diák személyesen találkozhatott Kinszki Judittal és Szekeres-Varsa Verával, akiknek történetét és fényképét a kiállításon is megtekinthették. A Koch Andrea által moderált beszélgetés történetei egyszerre voltak elszomorítóak és szívmelengetőek. A délután legtorokszorítóbb pillanata az volt, amikor Vera néni megmutatta a sárga csillagot. Hosszú évtizedek óta őrzi!

Menü

Navigáció