Egy csodával teli új világ kapuja – a pandémia alatt is bizonyított a Lázár Ervin Program

Publikálva: 2021. július 20.

A Lázár Ervin Program 2019 novemberében induló és a pandémia miatt 2021 júniusában befejeződő első megvalósítási periódusa bizonyított. A nagyszabású állami programnak köszönhetően ebben az időszakban a Szegedi Tankerületi Központ illetékességi területén működő 3 járás 66 feladatellátási helyének közel 17500 diákja vehetett részt ingyenes színházi, cirkuszi előadások, illetve komolyzenei hangversenyek látogatásán.

A Lázár Ervin Programot 2019-ben azzal a céllal indította útjára a Kormány, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül az 1-8. évfolyamon tanuló minden diák részére tanévenként egy alkalommal ingyenesen biztosított legyen a színházi, cirkuszi, táncelőadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának lehetősége.

A megvalósítás első periódusa 2019 novemberében kezdődött, és az időközben kialakult pandémiás helyzet miatt 2021 júniusáig tartott.

A Szegedi Tankerületi Központ 3 járásban 66 feladatellátási hely vonatkozásában szervezte és koordinálta az eseményeket, melyek közel 17500 diák számára nyújtottak feledhetetlen kulturális élményeket.

Az évfolyamokra pontosan meghatározott programelemek pályázat útján kiválasztott szervezetek közreműködésével valósultak meg.

Az elsősök bábelőadást nézhettek meg a Kövér Béla Bábszínháznak köszönhetően.

A másodikosok esetében egy előadóművészeti produkció megtekintése volt a cél, melynek teljesítésében a Szegedi Pinceszínház működött közre.

A harmadik és ötödik évfolyamosok a Szegedi Nemzeti Színházban jártak.

A negyedik és a hetedik évfolyamon tanuló diákok a Budapesti Filharmónia Társaság interaktív zenei programjának részesei lehettek.

A hatodikosok cirkuszművészeti előadást néztek meg a Fővárosi Nagycirkusznak köszönhetően.

A nyolcadikosok pedig színházi előadást láthattak a Hagyományok Háza, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Operaház, a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház közreműködésével.

A programok egyrészt helyben, a köznevelési intézményben, másrészt a szolgáltatást végző kulturális intézményben valósultak meg, és esetenként - a pandémia miatt - online módon értek el a gyerekekhez.

A visszajelzések egyértelműen arról tanúskodnak, hogy megvalósításának első szakaszában bizonyított a Lázár Ervin Program, hiszen egy élményekkel és csodával teli új világ kapuját nyitotta meg az ország valamennyi általános iskolás korban lévő gyermeke előtt.

Fotón: Érdeklődő tekintetek a bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott bábszínházi előadáson

Forrás: https://iskolabordany.hu/galeria/

Menü

Navigáció