„Csupor László” VII. Dél-Dunántúli Regionális Fafúvósverseny

Publikálva: 2021. január 26.

A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola és a Muzsikál Kaposvár Kulturális Alapítvány 2020 november-december hónapban digitális formában bonyolította le a „Csupor László” VII. Dél-Dunántúli Regionális Fafúvósversenyt. A tehetséggondozó verseny háromévente kerül megrendezésre Somogy, Tolna, Baranya és Zala megye zeneiskolás tanulói számára furulya, fuvola, oboa, fagott, klarinét, szaxofon hangszereken. Az idei tanévben rendhagyó módon, digitális formában zajlott a program a járványügyi helyzet miatt.

118 fő tanuló felvétele érkezett meg a szervező iskolába 38 alapfokú művészeti iskola pedagógusainak segítségével. A különleges lebonyolítási forma újdonság volt a kaposvári zeneiskola rendezőbizottságának, és a versenyre jelentkező gyermekek számára is. A versenyfelhívásban rögzített feltételek figyelembevételével egy kötelező és egy szabadon választott művet adtak elő hangszerükön a szereplők kotta használata nélkül. Előírás volt az is, hogy a produkciók vágatlan formában kerüljenek rögzítésre. A beküldött felvételeket 3 napon keresztül online videokonferencia keretében értékelte a szakmai zsűri. A zsűri 10 főből állt, mindannyian országosan elismert szaktekintélyek alap, közép és a felsőfokú oktatásban egyaránt. Hálásak vagyunk objektív, de mégis szeretettel teli munkájukért.

A szponzoroknak és a Kaposvári Tankerületi Központnak köszönhetően közel 100 helyezést, dicséretet és különdíjat osztott ki a bíráló bizottság. A díjazottak okleveleiket, érmeiket és a tárgyjutalmakat postai úton kapják kézhez, mely szintén újdonság a verseny történetében.

Dr. Herpay Ágnes - zsűritag - így értékelte a versenyt, mely igazolja azokat a célkitűzéseket, melyekért már 7. alkalommal kerül megrendezésre a program:

„A felvételek, amelyeket meghallgattunk, ugyan különbözőek voltak a hangtechnikai minőséget tekintve, de mindegyikről átsütött a zene szeretete, a tenni akarás, és valóban nagyszerű előadásokat hallhattunk. Így a versenynek minden egyes résztvevője nyertes is lett, új helyzethez alkalmazkodott, új technikákat tanult úgy, hogy közben mégis a zenélésé maradt a fő szerep, s egyre jobb hangszeressé válhatott.”

 A zeneszeretetre nevelés, mint elsődleges cél jelen van a mindennapok művészeti nevelésében, így a versenyeken való közreműködésben is. A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként különös hangsúlyt fektet a régióban zajló tehetséggondozó program ápolására, versenyek szervezésére és továbbképzések megtartására.

A szervezők bíznak abban, hogy három év múlva a VIII. regionális fafúvósverseny már hagyományos, jelenléti formában valósulhat meg, hogy a csodálatos zenei pillanatokat élőben élhessék át a résztvevők.

Köszönet illet minden versenyzőt, felkészítő tanárt, korrepetítort, szülőt valamint szponzort és nem utolsó sorban a rendező iskolát, hogy minden tudásukkal azon voltak, hogy a gyermekek gyarapodjanak, művészeti munkájukkal és produkcióikkal értéket közvetítsenek.

Gratulálunk minden résztvevőnek!


Menü

Navigáció