„BarcziART” – művészetterápia és projektoktatás a szabad önkifejezés szolgálatában

Publikálva: 2022. január 19.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI a legváltozatosabb módszerek alkalmazásával segíti sajátos nevelési igényű tanulóinak személyiségfejlődését. E módszerek közé tartozik egyebek között a művészetterápia és projektoktatás is, amelyek egymást kiegészítve különösen nagyfokú kreativitásra, valamint szabad önkifejezésre ösztönöznek.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény „BarcziART” elnevezéssel mutatja be honlapján az alkalmazott művészetterápia eredményeit, a képzőművészet eszközeinek segítségével megszületett diákmunkákat.

Az intézmény ezzel a módszertannal az alkotást állítja a sajátos nevelési igényű tanulók személyiségépülésének szolgálatába. A munka teljes folyamata, majd a látható eredménye, a kézzel fogható produktum, továbbá az ehhez kapcsolódó sikerélmény fontos motivációs forrás a gyermekek számára, melynek segítségével egyéniségük, kreativitásuk, fantáziájuk szabadon kiteljesedhet.

A tanév első félévében az 1-4. évfolyamosok „Cicalakoma” címmel festették meg gondolataikat. Az 5. osztályosok barlangrajzokkal foglalkoztak, az autizmus spektrumzavarral élők pedig Gustav Klimt osztrák festő által ihletett műveket alkottak.  A félévben téma volt még Szeged, mint a napfény és a léghajók városa.

A „Cicalakoma” témájának egyik feldolgozásaKözös barlangrajz
Gustav Klimt hatása a rajzfoglalkozáson
A Szegedhez kapcsolódó téma feldolgozásának tablójaA művészetterápiát remekül társították a projektoktatás szemléletével, melynek legfőbb színterei a témahetek. Évszakonként, illetve a jeles ünnepekhez kapcsolódóan iskolai témaheteket szerveznek az intézményben, melyek során az adott témát a tanulók több tanítási napon keresztül, változatos tevékenységtípusok és módszertani eszközök - köztük a rajzterápia - segítségével dolgozzák fel. Megihlette a diákokat például az őszi falevelek sokszínűsége, és hihetetlenül szép megoldások születtek a karácsonyi ünnepek közeledtével.Őszi levélrajz
Karácsonyi képeslapRajzversenyekre is beneveznek. Legutóbb a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság „Az állat is érző lény” című rajzpályázatán értek el szép eredményt, egyik tanulójuk különdíjat érdemelt ki.

A „BarcziART” magáért beszél. Az intézmény a félévet elégedetten és gyönyörű diákalkotásokban gyönyörködve zárhatja le.

A teljes bemutató megtekinthető az intézmény honlapján:

https://barcziszeged.edu.hu/?page_id=1154

Menü

Navigáció