Az örökbefogadás mesterei

Publikálva: 2022. november 11.

A köznevelési intézményekben egyre népszerűbbek a különböző örökbefogadási kezdeményezések, melyek közös célja - függetlenül attól, hogy kire vagy mire irányulnak - az odafigyelés, a törődés, a kötődés erősítése, a másért, másokért való tevőleges és segítő magatartás kialakítása. A Szegedi Gregor József Általános Iskola ebben a témában élen jár.

2017-ben névadója, Gregor József munkássága előtt tisztelgett az intézmény, amikor is a Somogyi Károly Könyvtárral történt egyeztetéseket követően Falstaff-dokumentumokat fogadott örökbe. A választás azért esett ezekre a dokumentumokra, mert tudták, hogy a világhírű operaénekes egyik szívügye Verdi Falstaffjának címszerepe volt. Az örökbefogadási eseményt, melyre a névadó özvegye, Gregorné Dr. Takács Mária is elkísérte az iskolát, a Somogyi Károly Könyvtár Örökbefogadási Anyakönyvében rögzítették.

„Új családtagunk van!” – adta hírül az intézményvezető 2022 novemberében. Az iskola diákönkormányzata ugyanis egy borjúfókát vett szárnyai alá. A különböző programokon való részvételre jogosító örökbefogadói cím egy évig illeti meg az intézmény közösségét. Támogatásukat a fóka életkörülményeinek javítására, élelmezésére fordítja az állat gondozását ellátó Szegedi Vadaspark.

A karácsony közeledtével megszámlálhatatlan jótékonysági akció igyekszik egy-egy nemes cél elérését szolgálni. A Szegedi Gregor József Általános Iskola például „Fogadj örökbe egy családot!” jeligével népszerűsíti adományozásra ösztönző kezdeményezését.

Az intézmény jelenlegi 8.a osztálya az elmúlt év karácsonyán új alapokra helyezte az ajándékozással kapcsolatos elképzeléseit.

„A tavalyi év során, karácsonykor az osztályommal úgy gondoltuk, hogy az ünnep alkalmából nemcsak osztályszinten ajándékozunk, hanem segítünk két rászoruló családon is használt játékokkal és tartós élelmiszerrel.” – kezdte beszámolóját az osztályfőnök.

Az előkészítő munka során olyan ember segítségét kérték, akiről tudták, hogy egész évben fáradhatatlan munkával szervezi az élelmiszerosztásokat, és jól ismeri a leginkább rászorulók körét. Ezt követően megkezdődött a lelkes osztálymunka: rendíthetetlenül gyűjtöttek!

„A gyerekeknek és a szülőknek nagyon tetszett az ötlet, teljesen belelkesültek, napról-napra hoztak valamit, végül a reméltnél sokkal nagyobb mennyiség jött össze.... A csomagolásban, a szortírozásban és a szállításban is segítettek a gyerekek, megható volt látni, hogy mennyire összekovácsolódtak a közös ügy érdekében. Nagyon büszke voltam rájuk, és azt hiszem, Ők is magukra, hogy szebbé tették 2 család és 6 gyerek karácsonyát.” – mondta az osztályfőnök.

A tavalyi sikeres akció láttán elhatározták, hogy idén folytatni fogják a programot, és kezdeményezésük népszerűsítését is célul tűzték ki.

A „Fogadj örökbe egy családot!” jelige égisze alatt programjukat megismertették a többi osztállyal,  felhívásukkal megkeresték a társintézményeket is, és az adományozáshoz egy átgondolt listát állítottak össze, amely a legfontosabb tartós élelmiszerek, tisztálkodószerek, játékok felsorolását tartalmazza.

Az idei karácsonyi akció előkészítése nagy lendülettel kezdődött meg.

A kedves, odafigyelő egyszeri alkalomból láthatóan egyre szervezettebb és átgondoltabb program kerekedik ki, mely jól igazolja, hogy a mások megsegítésének kérdésében a köznevelési intézmények ötlettára kifogyhatatlan.

 

 

 

 

Menü

Navigáció