Az Év Fája

Publikálva: 2019. október 29.

A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Berzsenyi Dániel Tagiskolájának udvarán álló, 90 éves kocsányos tölgy az Ökotárs Alapítvány online szavazásán elnyerte az Év Fája címet.

A fát az iskola és Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nevezte a versenybe.

Az iskola pedagógusai és tanulói már régóta foglalkoztak a fa történetének megismerésével. A fát 1929. április 18-án, ültették az abban az évben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették.

Idén tavasszal ünnepelték a Szabadságfa 90. születésnapját. Az iskola tanulói műsorral és zászlókkal készültek az ünnepre. Próbáltak, énekeltek, verseltek és rajzoltak. A nagy napon előadták az ajándékverseket, dalokat, majd feldíszítették az ünnepeltet. Végül egy emléktábla-avatással tették még szebbé a napot.

Az ünnepi év során az iskola dolgozói szerveztek családi napot, tematikus tábort, rajzversenyt, fényfestéssel hívták fel a kaposvári fotósok figyelmét a szép fára, majd a Kaposvári Evangélikus Gyülekezettel karöltve Faölelést szerveztek. Ezt követte a kaposvári Mézfesztivál városnéző túrája, melynek végső állomása a Berzsenyi udvara, a Szabadságfa volt. Mindkét eseményen az iskola énekkara és tanulói adtak műsort. 2019. szeptember 10-én Kaposvár várossal és a környéken található intézményekkel közösen ültettek fát az iskola melletti parkban. A kocsányos tölgy csemetét azóta is folyamatosan gondozzák.

Az eredményhirdetésre és az Év Fája cím viselésére jogosító emléktábla átadására 2019. október 17- én Budapesten került sor, melyre az önkormányzat képviselőin kívül meghívást kapott Huszárné Forintos Mónika tagintézmény- vezető asszony, Iváncsikné Kálmán Éva, Vidusné Pap Nóra pedagógusok, Békefi Benjámin és Karnis Csongor tanulók.

Másnap ünnepi fényfestéssel tisztelegtek az iskola tanulói, dolgozói mindazok előtt, akik segítették őket, velük szurkoltak és örültek a sikerüknek. Közel kétszázan vettek részt ezen a szép estén.

A következő megmérettetés 2020 februárjában lesz, a Szabadságfa képviselheti hazánkat az Év Európai Fája versenyen.

Menü

Navigáció