"Az angyalok köztünk járnak" - Tehetséges sajátos nevelési igényű tanulókat díjazott a Bárczi EGYMI

Publikálva: 2023. február 1.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI "Az angyalok köztünk járnak" címmel integrációs rajz- és fotópályázatot hirdetett az adventi időszakban. A hagyományteremtő szándékkal kiírt tehetségkutató verseny ünnepélyes eredményhirdetését 2023. január 27-én tartották az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban.

A három korcsoportban – általános iskola alsó és felső tagozata, illetve középiskola - meghirdetett alkotói versenyre a térség bármely iskolájából nyújthattak be pályamunkát. A pályázat a közoktatási intézmények sajátos nevelési igényű tanulóit kívánta megszólítani, és önkifejezésre ösztönözni. Számos küldetése mellett a legfontosabb a társadalmi szemléletformálás, az integráció és befogadás elősegítése, a tehetségek felkutatása volt. A versenyen az integráltan és szegregáltan tanuló diákok egyenlő esélyekkel indultak.

Fotó: A kiállított művek egyik gyönyörű tablója

A tanulók alkotáshoz való viszonyáról, a pályázat ötletének megszületéséről az intézmény így számolt be:

„Beke Mária Bonis Bona-díjas múzeum-és művészetpedagógus a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI tanulásban akadályozott és autizmusban érintett tanulóival több éve foglalkozik… A sajátos nevelési igényű tanulók nagyon szeretik a közös alkotást, mert mindig lenyűgöző művek születnek a tanárnő óráin, és a saját tehetségükhöz képest a maximumot tudják kihozni magukból. Az előző tanévi „Téli álom” című iskolai rajzverseny inspirálta arra a Bárczi EGYMI-t, hogy ezúttal szélesebb körben is meghirdesse pályázatát.”

Az ötletet tett követte, és rövidesen angyalszárnyakon érkeztek az intézménybe a szebbnél szebb pályamunkák. Az első alkalommal meghirdetett eseményre hét iskola nevezte be sajátos nevelési igényű tanulóit.

Fotó: További ízelítő a színes pályamunkákból

A tehetséggondozó verseny ünnepélyes eredményhirdetését 2023. január 27-én tartották az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban.

Az eseményt Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg, aki elismerését fejezte ki a hagyományteremtő kezdeményezés, illetve a megvalósított színvonalas verseny kapcsán, és kiemelte a művészeti nevelés fontosságát.   

Mucsiné Erdei Mónika intézményvezető a támogató környezet jelentőségéről beszélt, és megköszönte a tanulók és a pedagógusok értékes munkáját.

A rendezvényen a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI tanulói verses, zenés előadással léptek fel, megcsillantva tehetségüket ezeken a területeken is. A délutánt Pintér Norbert, a sokoldalú látássérült művész tette még meghittebbé zenéjével.

Nem is kétséges, a versenynek jövőre lesz folytatása, hiszen az angyalok tényleg köztünk járnak!

 

Menü

Navigáció