Amikor az elképzelések találkoznak, és az ötletek valóra válnak

Publikálva: 2023. március 1.

A Szegedi Fekete István Általános Iskola a 2022/2023. tanévben indította útjára az Aranykapu eseménysorozatot. A kezdetben inkább a beiskolázásra fókuszáló program a tél végére új elemekkel bővült: jött a „Kapcsolódjunk!” kihívás és egy rendkívüli farsang.

A tervekről és megvalósításról Sáriné Vetró Zsuzsanna, az intézmény igazgatója beszélt.

 

„Az Aranykapu programsorozatot a 2022/2023-as tanévben indítottuk útjára, melynek célja az intézmény ismertségének növelése az iskola közvetlen és tágabb környezetében: Szeged-Kecskéstelepen, Szeged-Szentmihályon, Szeged-Gyálaréten, Szeged-Hattyason.

A programsorozat része többek között a leendő iskolások és szüleik meghívása az intézmény különböző programjaira, az óvodások bevonása az iskolai eseményekbe, a családok aktív részvételének elősegítése.

 

Az Aranykapu Farsang eredetileg nem szerepelt a tervezett programok között, ám iskolapszichológusunk jelezte, hogy a „Kapcsolódjunk!” felhívással a „Velem lehet beszélgetni” országos kezdeményezés elemeit szeretné felhasználni az intézményben, és ehhez egy nagyszabású közösségi esemény adhatna kereteket, illetve közösségépítési programot támogató szándékkal jelentkezett a Kecskési Cikér Egyesület nevében dr. Csorba Ágnes is. Így találtunk egy eseményt, ahol minden terv célba érhet. Ez lett az Aranykapu Farsang.

 

Az eredeti eseménynaptárban szereplő három programot – osztályfarsangok, szülői klubfoglalkozás, óvodások látogatása - vontuk össze, s rendeztük meg ezt a közösségépítő, vidám eseményt. A farsangi programok már a hét elején elkezdődtek, hiszen a Kecskési Művelődési Ház vezetője, Sidló Kitti alapanyaggal és szakértelemmel is hozzájárult ahhoz, hogy minden tanulónk elkészíthette a saját „kiszebábját”.

Az alsó tagozatos gyerekek és szüleik álarcokat készítettek, melyeket elérhetővé tettünk a farsangi vendégek részére is, hiszen a programon csak jelmezben vagy álarcban lehetett részt venni…

 

A télbúcsúztató délutánt az osztályoknak szervezett játékos sportvetélkedővel kezdtük. Az időjárás is kedvezett számunkra, hiszen tavaszias melegben az iskola műfüves focipályáján mérték össze ügyességüket a gyerekek.

Négy órakor érkeztek vendégeink: az óvodások, akik a tanító nénikkel álarcot készítettek; a nyugdíjasok, akik beneveztek sütemény- és fánksütő versenyünkre; családok, rokonok, volt iskolások, akik részt vettek jelmezes felvonulásunkon, vagy beneveztek a „Kapcsolódjunk!” kihívásra.

 

A jelmezes bemutatkozást a tornateremben rendeztük meg, ahol felvonultak az alsós osztályok, majd a családi beöltözésre benevezett kreatív szülők gyermekeikkel. Láthattunk jelenetet a Piroska és a farkas meséből vagy a 101 kiskutyából, de itt járt nálunk Darth Vader nagyúr is és még sokan mások. Izgalmas kreativitásról adtak bizonyosságot a családok! A felvonulást a felsős osztályok ötletes jelenetei zárták.

 

A díjátadót Győri-Dani Dóra iskolapszichológus nyitotta meg. Röviden értékelte a „Kapcsolódjunk!” kihívás során visszaérkezett 120 kitöltött feladatsort, a bakancslistát. Munkatársával, Székely Andrással azokat a résztvevőket jutalmazták, akik a legtöbb feladatot elvégezték, és összegző tapasztalatot is megosztottak. A díjazottak között voltak óvodások, alsós, felsős diákok és felnőttek is. Mivel minden osztályból jelentős számú „kapcsolódás” történt, ezért az osztályok közös jutalmat kaptak: társasjátékokat, melyek használata még szorosabbá teheti a közösséget. A cél továbbra is az, hogy „kapcsolódjunk”, simítsuk el a generációs különbségeket, ismerjük meg egymást, hogy a közösség erejével tudjunk még eredményesebbek, boldogabbak lenni.

 

A díjátadón iskolánk emblémájával, egy bagollyal díszített hűtőmágnest nyert a legjobb fánksütő nyugdíjas, a legfinomabb süteményt sütő család. A kreatív családi beöltözésért iskolánk alapítványának jóvoltából emblémázott pólót nyert a 101 kiskutyát megjelenítő család. Az osztályok szerepléséért a Kecskési Cikér Egyesület támogatásával ajándék labdákat kaptak az osztályok. A bátor ovisoknak baglyos kitűzővel kedveskedtünk.

 

A díjátadó végére be is sötétedett, így még izgalmasabb volt az udvaron felállított kiszebáb elégetése, amit énekes-táncos télbúcsúztatóval koronáztunk meg. Közösen táncolt kicsi és nagy.

 

A családok, a tanulóink és a többi meghívott visszajelzése alapján már most tudjuk, hogy ez a program hagyomány lesz iskolánk és a közösség életében!” – zárta gondolatait igazgató asszony.

Menü

Navigáció