Ahol „ruhából is épülhet játszótér”

Publikálva: 2023. január 17.

A Csengelei Általános Iskolának két nagy álma van: ökoiskola címre pályázik, és szeretné, ha egy kültéri játszótér épülne az udvarán. A célok megvalósításához vezető utat pedig remekül kövezte ki egyebek között a „Göncölj a Földért” elnevezésű, fenntarthatóságra ösztönző gyűjtőakcióban való aktív részvételével.

A Csengelei Általános Iskola már a 2019/2020. tanévben csatlakozott a Sulizsák „Göncölj a Földért” elnevezésű programjához. A fő törekvése az volt, hogy a gyerekek megtanulják,  hogyan lehet újrahasznosítani a már megunt vagy kinőtt ruhákat, új funkciót találni a már feleslegessé vált textíliáknak.

Az akcióban való részvétellel a fenntarthatóságra, a tudatos életmódra, a közösségért és környezetért történő felelősségvállalásra irányítják a figyelmet, és ez az egyik eleme az ökoiskola címre pályázó intézmény környezettudatos pedagógiai munkájának is.

2023. január 11-én immár harmadik alkalommal gyűltek a ruhászsákok a Faluházban. Szülők, gyerekek lelkesen vettek részt a kezdeményezésben. Az iskola közösségének láthatóan egyre fontosabb a példamutatás, esélyt adva arra, hogy a használaton kívüli ruhadarabok újra gazdára találjanak, illetve újrahasznosításra kerüljenek.

Ennek jegyében idén 100 kg-mal több, összesen 1600 kg ruha gyűlt össze, amelynek értéke - a szülői közösség közreműködésével - az iskola régi nagy álmának megvalósítását segíti.

Az intézmény ugyanis régóta szeretné elérni, hogy egy kültéri játszótér épüljön fel az udvaron, melyet kicsik és nagyok nagy örömmel használhatnának.

A szülők fontos partnerek ebben, hiszen a korábban megrendezett jótékonysági bálak bevételét is felajánlották erre a célra, de a Szegedi Tankerületi Központ, illetve a Csengelei Önkormányzat is támogatólag áll az álmok megvalósításához.

Mindennek köszönhetően napokon belül megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

„Így bebizonyíthatjuk mindenkinek, hogy Csengelén ruhából is épülhet játszótér.” – mondta vidáman Vörösné Bondor Rózsa, az intézmény vezetője.


Menü

Navigáció