„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.”

Publikálva: 2021. december 21.

Kodály Zoltán zenepedagógiai koncepciójának kiteljesedéséhez idén is kiváló segítséget nyújtott a fiatalok zenei nevelését támogató állami Hangszercsere Program. A Szegedi Tankerületi Központ ebben az évben mintegy 11,3 millió forintot fordíthatott a zenei képzést folytató alapfokú művészeti iskolák eszközfejlesztésére, és közel 1,7 millió forintból bővült az általános iskolák hangszerállománya.

2021-ben az alapfokú művészeti iskolák mellett az általános iskolák is részesei lehettek az állami Hangszercsere Programból támogatott fejlesztéseknek.

 

A Szegedi Tankerületi Központ idén mintegy 11,3 millió forintot fordíthatott a zenei képzést folytató alapfokú művészeti iskolák hangszerparkjának bővítésére, valamint alkatrészek, tartozékok vásárlására.

A Program segítségével új hangszereket (hegedű, kürt, fuvola, furulya, harsona, citera és szaxofon) illetve többféle tartozékot (húrok, vonók, tokok, állványok stb.) szereztünk be.

 

Az általános iskolák hangszerállománya közel 1,7 millió forintból bővült. A cél mindenképpen az volt, hogy a kiválasztott hangszerek valamennyi általános iskolában segítsék az énekórák megtartását, a tanórán kívüli zenei tevékenységet, illetve az énekkari munkát is.

 

A magyar zeneoktatás színvonalának megőrzését, a felnövekvő nemzedék zenei nevelését, a zenekultúra iránti érdeklődés felkeltését, továbbá az intézmények hangszerállományának minőségi fejlesztését célzó Hangszercsere Program 2021. évi megvalósítása Kodály Zoltán zenepedagógiai koncepciójának kiteljesedését támogatja.

 

Ahogy a címben olvasható Kodály-idézet szerint is a fiatalok szellemi-lelki fejlődésében a zene szerepe kiemelten fontos és pótolhatatlan. A Program segít, hogy a zene mindennapi része legyen a gyermekek életének.  

 


Menü

Navigáció