A „Varázsecset” idén is szép számmal vonzotta a tehetségeket

Publikálva: 2024. június 11.

A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több évtizedes hagyománya a „Varázsecset” csendéletfestő verseny megrendezése. A nívós megmérettetésre idén közel 200 pályamű érkezett Csongrád-Csanád vármegye 22 különböző iskolájából.

A Szegedi Tankerületi Központ által fenntartott Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola idén is megrendezte a „Varázsecset” elnevezésű csendéletfestő versenyét. A kétfordulós vármegyei megmérettetésre saját intézményükben megfestett munkáikkal pályázhattak a gyerekek.  

Elsöprő volt az érdeklődés, hiszen közel 200 pályaművet nyújtottak be a versenyzők Csongrád-Csanád vármegye 22 különböző iskolájából.

Május 8-án a Gedói adott otthon a döntőnek, melyen - a szakmai zsűri értékelése alapján - összesen 92 diák vehetett részt első osztálytól a középiskolás korosztályig. A versenyzők öt korcsoportban, két kategóriában mérhették össze tudásukat.

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében külön elbírálásban részesültek a művészeti iskolák diákjai, valamint a vizuális kultúrát általános iskolai képzés keretei között tanuló gyerekek.

A döntőben 12 beállított csendéletből választhattak a versenyzők. A csodálatos virágkompozíciók, népművészeti tárgyak közelebb hozták a gyermekekhez a népi kézművesség gazdag szín- és formavilágát.

A döntőben elkészült festményeket rangos szegedi művészek értékelték: Csala Zsuzsanna üvegtervező és keramikus, művésztanár, Nagy Károly, a Szegedi Szépmíves Céh elnöke, Vinkler László-díjas festő- és grafikusművész, valamint Popovics Lőrinc, a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriuma Gregor József díjával kitüntetett szobrászművész. Popovics Lőrinc évtizedekig a Gedói művészeti tanáraként is tevékenykedett, mely évekre az intézmény nagy szeretettel és tisztelettel gondol.

A díjátadót 2024. június 5-én tartották a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Szeged, Rákóczi tér 1. szám alatti épületének Nagytermében. Köszöntőt Dr. Salgó László Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója, továbbá Gyurikné Vass Angéla, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mondott. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Molnár Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója is. A kiállítást Nagy Károly festő- és grafikusművész nyitotta meg, a díjakat a zsűri tagjai, Csala Zsuzsanna és Nagy Károly adták át.

A tárlatot június végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Menü

Navigáció