„A tanítás művészete – a művészet tanítása”, avagy mesterkurzussal egybekötött szakmai nap a Király-Königben

Publikálva: 2023. március 1.

A Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész és Kokas Dóra csellóművész a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában tartott mesterkurzussal egybekötött szakmai napot.

A februári programot egy csodálatos koncerttel nyitották meg a vendégművészek, melyen Bartók Béla 44 hegedűduójának egy-egy tétele a közönség által bemondott tételszám alapján csendült fel.

Bartók mellett Bach és Paganini művét is hallhatta a többnyire a Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulóiból álló publikum. A koncert igazi csemege volt mindenki számára, hiszen a darabok megszólaltatása mellett a három kiváló művész a művekről és a szerzőkről zenetörténeti különlegességeket is mesélt.

A hangversenyt egész napos műhelymunka követte. Három teremben, a tanulók és tanáraik egyenként 45-50 perces mesterkurzuson vehettek részt, melyhez külső érdeklődők is csatlakozhattak. A foglalkozáson a már kész zeneművet hangokra szedték, és aprólékosan újra felépítették úgy, hogy közben mindhárom művész tudatosította a helyes hangszertartást, a tiszta intonációt, a frazeálás fontosságát, a kifejező vibrátó kialakítását és a mű örömteli megszólaltatását.

Ezek az egyéni foglalkozások nem csak a növendékek számára voltak hasznosak, hanem tanáraiknak is, hisz módszertanilag, zenepedagógiailag új irányokat ismerhettek meg, melyek beépíthetők további pedagógiai munkájukba.

Az esemény kerekasztal beszélgetéssel zárult, ahol a résztvevők megvitatták az alapfokú zeneoktatás helyét és fontosságát a mai magyar oktatásban. „A tanítás művészete – a művészet tanítása” gondolat mintegy mottóként inspirálta a beszélgetést a rendkívüli szakmai napon.

„Élményekkel feltöltődve búcsúztunk mindhárom művésztől, és várjuk a májusi találkozást.”- mondta Katona Judit, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Fotón: Kokas Dóra csellóművész és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola színpadán


Menü

Navigáció