A közéletiséget tanulták a kollégisták az Aktív Ifjúság program segítségével a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégiumban

Publikálva: 2024. március 14.

Országjáró útja során a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Gyermekváros Utcai Tagintézményébe érkezett az Aktív Ifjúság projektet az Európai Unió támogatásával megvalósító Fiatalok a Nemzetért Alapítvány négy fős stábja.

A pörgős, interaktív beszélgetésekkel telitűzdelt két és félórás vitadélután programját Farkas Gergely szervező ismertette, majd az alapítvány munkatársai – Kovács Zsófia, Kardos Laura és Aczél Dániel – „vették kézbe” az irányítást, a kiscsoportokra osztott kollégisták motiválását a megszólalásra, véleménynyilvánításra. Az elfogódottság, a bezárkózás ugyan gyakran visszatükröződött az arcokon, és kezdetben nehezen nyíltak meg a fiatalok, de ez inkább a szokatlan kollégiumi foglalkozásnak szólt, semmint annak, hogy ne lenne véleményük a környezetük dolgairól. Hiszen a megszólalást, a véleményünk kulturált megformálását, a közéletiséget is tanulni, gyakorolni kell.  

Erre volt kiváló lehetőség ez a program, amely a nyitókör után Tóth Máté előadásával folytatódott. Máté egyik alapítója a Tibi atya facebook-os oldalnak, amelyen ez olvasható: „Tibi atya egy fiktív, humbákföldi lecsúszott pap, görbe tükör a társadalomnak. Célunk a szórakoztatás, senkit nem akarunk megsérteni ezzel.” Az előadó, aki elmondása szerint maga is problémás, túl okos, unatkozó diákként indult, a renitens tanulókat csiszolatlan gyémántoknak nevezte, akik számára a bizalom, a dicséret nagyon fontos. A „normális beszélgetések”, az objektív viták fontosságára hívta fel a figyelmet. „Szervezzetek vitaköröket, járjatok közösségekbe, összefogással bármit el lehet érni!” – buzdította a kollégistákat. „Képviseljetek valamilyen ügyet, a kudarctól való félelem, ami a változást megállítja!” – hangsúlyozta.

A vitadélután befejező részében a diákok ismert, helyi közéleti szereplőkkel beszélgethettek, akik példáján keresztül olyan szemléletmóddal szembesültek, amely szerint érdemes foglalkozni társadalmi, közéleti témákkal már fiatalon is. Ilyen a civil szervezetekben, az önkormányzati munkában való részvétel, a közösségi programok szervezése. Ehhez nyújtott segítséget a Töreki András önkormányzati képviselővel, Tóth Áron önkormányzati bizottsági taggal, Suki Kristóffal, Szolnok diák alpolgármesterével, Oláh Csengével (Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér) és Varczag Györggyel (Az Ifjúság Egészséges Életéért Alapítvány) való interaktív eszmecsere.

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány szolnoki kollégiumi délutáni programja ugyan éppen csak elkezdődött, már véget is ért, azonban újszerűségével alkalmas lehet a helyi demokrácia és vitakultúra fejlesztésére, a közéleti aktivitás növelésére a fiatalok körében.

Menü

Navigáció