„A jövőbe vetett bizalom…”

Publikálva: 2023. március 2.

Iskoláink életében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző faültetési akciók. A kezdeményezések több cél elérésére irányulnak: egyrészt ellensúlyozni kívánják a káros környezeti hatásokat, másrészt segítik a környezetvédelmi pedagógiai munkát, a tanulók szemléletformálását, erősítik az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot. A közösen végzett munkálatok tudatosítják a diákokban, hogy aki fát ültet, az a jövőt építi!

A köznevelési intézményekben egyre gyakoribbak a tudatosan előkészített és hozzáértéssel koordinált faültetési akciók. Különböző helyszíneken, különböző keretek között zajlanak ezek az események, de a cél mindenhol ugyanaz: a természeti értékek megóvására irányuló szemléletformálás, környezetünk szebbé, jobbá tétele, a fenntartható jövő építése.

 

A 2022/2023. tanévben a Szegedi Tankerületi Központ több intézménye is megtalálta a módját saját faültetési ceremóniájának.

 

A 40. évfordulóját ünneplő Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola például jubileumi programjai közé sorolta be a fásítást. Az októberi ünnepi eseménysorozat egyik látványos eleme volt a tankerület támogatásával megvalósuló kertészkedés, melynek során tölgyfákat és cserjéket ültettek el a diákok az intézmény udvarán.Fotón: Szép őszi napsütésben folyt a fatelepítés a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

 

A Rókusi Általános Iskola is nagy aktivitást mutat ezen a téren. Fatelepítési tevékenységük már korábban is ismert volt. Ebben a tanévben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében kiírt VILÁGcélOK pályázaton nyert az iskola 7.a osztályos „Tölgymentők” elnevezésű csapata. Pályázatukban - mellyel III. helyezést értek el - az őshonos fák megmentését, környezetük zöldítését tűzték ki célul.

 

Az intézményi fatelepítő akció egész iskolát megmozgató talán leglátványosabb idei programja két kőris elültetése volt novemberben: egy kőris az iskola udvarába került, egy pedig az előkertben kapott helyet.Fotón: A kőris elültetése előtti pillanat a Rókusi Általános Iskola udvarán

 

Az intézmény 7.e osztályos diákjai is kiváló munkát végeztek ezen a téren. A Cetelem Zöldsuli Programjának pályázatára készített videójuk közönségkedvenc lett decemberben. A „Zöldítsd a sulit!” témához kapcsolódó anyagban megmutatták, miért fontos, hogy megőrizzük és óvjuk természeti kincseinket, és rávilágítottak arra is, miért nélkülözhetetlenek az erdők. Pályamunkájuk címe: „Óvjuk, védjük erdeinket!” 300.000 Ft támogatást nyertek vele, melynek felhasználásával folytatódnak a fa- és tujaültetési törekvések, azaz a diákok rendületlenül zöldítenek.

Februárban a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola számolt be fásítási tevékenységről. Az intézmény eredményesen szerepelt a K&H „Hűsítő ligetek” országos pályázatán, és a több száz pályázó közül öt turkesztáni szilfát és tíz téli jázmin cserjét kapott. Ezek a növények biztosítják az árnyékot a tankert és az udvari foglalkoztató körül, a területet fizikailag elkülönítik az udvar többi részén folyó tevékenységektől, és esztétikailag is hozzájárulnak a kellemes időtöltéshez. A gödrök kiásása és az ültetés egy felsős osztály és egy alsós napközis közösség jelenlétével, valamint szülői segítséggel zajlott. A gyerekek fogadalomtétellel is ígérték, hogy a növényeket gondozzák, szeretgetik, óvják. Fotón: Faültetési munkálatok a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában

 

Az iskolák ezekkel az akciókkal is szeretnének hozzájárulni a fenntartható  jövő építéséhez, mellyel szemben a bizalom töretlen. Köszönet érte a szemléletformáló munkában részt vevő, elhivatott pedagógusoknak!

Menü

Navigáció