A Hangszercsere Programot és a magyar kultúra napját ünnepelték Gyulán

Publikálva: 2020. január 28.

Duplán ünnepeltek a hangversennyel

A Hangszercsere Program, valamint a magyar kultúra napja alkalmából rendezett nagyszabású hangversenyt a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pénteken este az oktatási intézményben.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója beszédében megköszönte a tankerület művészeti iskoláinak, hogy részt vesznek az immár hagyományos hangversenyen, amely főhajtás a magyar kultúra napja előtt és köszönetnyilvánítás a Hangszercsere Program keretében megvalósult fejlődésért. Az elmúlt két évben, 2018-ban és 2019-ben a tankerület összesen 61 millió forint értékben vásárolhatott kiváló minőségű hangszereket, a zeneoktatáshoz szükséges eszközöket, például kottatartó állványt, és újíthatta fel hangszereit.


Teleki-Szávai Krisztina, tankerületi igazgató megköszönte a művészeti iskolák részvételét a hagyományos hangversenyen

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője megköszönte a meghívást, és kiemelkedő pedagógiai munkájukért gratulált a Gyulai Tankerületi Központ művésztanárainak. A szakember beszédében összefoglalta a három éve működő Hangszercsere Program eredményeit. A Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából életre hívott kezdeményezés keretében 2017-ben még 118 millió forint keretösszegből valósulhatott meg akusztikus pianínó vásárlása az országban. Ám 2018-ban és 2019-ben, a program második és harmadik ütemében már 3-3 milliárd forint állt rendelkezésére az állami, valamint az egyházi fenntartású, művészeti képzést folytató intézményeknek, hogy új hangszereket szerezzenek be, vagy a meglévőket felújítsák. Köszöntőjében Lebanov József kifejtette azt is, hogy milyen fontos a zene szerepe a gyermekek életében, hiszen fejleszti az érzelmi intelligenciát, a finom motorikus készségeket, s emellett a reál tantárgyak tanulására is jó hatással van.

Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője köszöntőjében összefoglalta a Hangszercsere Program eredményeit

A főosztályvezető nem először vett részt a Gyulai Tankerületi Központ hangversenyén, már 2018-ban is ellátogatott Gyulára. Az est végén pedig – szintén immár hagyományként – Czirok Mihály intézményvezetővel és Almási Attila zeneművésszel együtt közös örömzenéléssel lepte meg a közönséget.


A program végén közös örömzenélés zárta a műsort. A gyulai zeneiskola dixieland együttese, élén Czirok Mihály intézményvezetővel, Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője trombitán és Almási Attila a Pénzügyőr Big Band tagja harsonán játszott (képünk részlet)

A Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában egyébként összesen huszonhét köznevelési intézmény működik két önálló alapfokú művészeti iskolával, s kilenc általános iskolában alapfokú művészetoktatás alapfeladattal, amelyek tagintézményként vagy intézményegységként végzik ezt a feladatot. Alapfokú művészeti nevelés-oktatás összesen 22 feladatellátási helyen működik, ahol 129 művésztanár neveli-oktatja a növendékeket. A Kodály Program Gyulai Tankerületi Központtal kapcsolatos eredményeiről Teleki-Szávai Krisztinától megtudtuk, 2018-ban öt pianínó, tizenkét digitális zongora és 148 egyéb, a fiatalok zenei oktatását segítő ütős, fúvós, vonós és népi hangszer érkezett az érintett települések intézményeihez, valamint számos hangszert is felújítottak. A fejlesztés összege abban az évben elérte a 31 millió forintot. Tavaly öt pianínóval, tizenhárom digitális zongorával és 130 egyéb hangszerrel bővültek a tanke­rület iskoláinak lehetőségei, illetve folytatódtak a hangszerfelújítások. 2019-ben összesen 30 millió forint értékű beruházást valósítottak meg.

A nézőtér idén is zsúfolásig telt érdeklődőkkel

A pénteki hangversenyen rendkívül sokszínű dallamok hangoztak el a szép számú érdeklődő legnagyobb örömére. A teljesség igénye nélkül Telemann, Ligeti György, Bartók, Bach, Cabello művei is felcsendültek, de helyet kaptak a programban például somogyi, szilágysági és szatmári dallamok is, remek hangulatot teremtve ezzel. A műsorban felléptek a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a gyomaendrődi Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a füzesgyarmati Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a szeghalmi Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a körösladányi Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és tanulói.

Mintegy kilenc, művészeti oktatatást végző intézmény tanulói léptek fel

Forrás: Békés Megyei Hírlap
Fotók: Rusznyák Csaba

Menü

Navigáció