A Béke Iskola „szelleme”

Publikálva: 2023. január 25.

A Béke Utcai Általános Iskola logóját látván sokaknak a családias légkör, az egymást segítő és egymásra odafigyelő iskolai közösség jut eszébe. Nem mindenki tudja, hogy az embléma középpontjában álló kisfiú alakjának önálló története van. Januárban e témára épült a tanulók fantáziáját kellően megmozgató „Iskola szelleme…” című kiállítás.

A Béke Utcai Általános Iskola mindig is közismert volt a sajátos „békeutcás” életérzésről, amely az itt tanulók és itt dolgozók mindennapjait szövi át. Ennek a hangulatnak legfontosabb elemei az összetartozás, az egymásra való odafigyelés, a családias légkör, a hagyományok ápolása és tiszteletben tartása.

 

Ezt sugallja az intézmény aulájában álló szobor is, mely egy kamaszfiú és kutyája szoros összetartozását szimbolizálja. A mű Szathmáry Gyöngyi művésznő alkotása, mely jelképként jelenik meg az iskola kitűzőjén és logóján is.Fotó: Az iskola logója

 

Ki tudja, mi volt előbb? A szobor elhelyezése vagy az iskola szelleméről szóló történet? Nem tudni pontosan, de egy bizonyos: az intézményvezető minden tanévnyitó és tanévzáró ünnepségen mesél a nagy „békeutcás” titokról, a szőke kisfiú történetéről, aki örök lakója az iskolának. A történet szerint a kisfiút a régmúltban elvarázsolták, és azóta is ez az iskola a menedékhelye, itt él szellemként, rosszcsont kisdiákként, aki bizony igen sok borsot tör mindenki orra alá.

„Ha felnézek, most is látom őt, ott lebeg a kupola alatt!” – így zárulnak Mészáros Zsolt intézményvezető titokzatos gondolatai.

 

A Harry Potter alakját megformáló regényeken nevelkedő diákság fantáziáját évről évre nagyon megragadja az iskola kedves és gézengúz szelleméről szóló történet, aki mindenkit szerető, mindenkinek segítő, de esetenként bizony nagyon is eleven, örök kisdiák.

 

Talán ezért is volt olyan sikeres a témát feldolgozó iskolai kiállítás, melynek megnyitóját január 19-én tartották.

Nem voltak különösebb feltételek: a diákok rajzolhattak, festhettek, ragaszthattak, írhattak akár magyarul, akár idegen nyelven, sőt még legóból is készült diákalkotás.


Fotó: Életkép az „Iskola szelleme…” kiállításról

 

2023-ban így elevenedett meg a Béke Utcai Általános Iskola kedves kis szelleme, aki a tavaszi nyílt napon, március 7-én örömmel várja új barátait, a leendő elsősöket is.

Menü

Navigáció