50 éves a Zichy Iparművészeti

Publikálva: 2020. november 23.

Kiállítás megnyitó 2020. október 20-án 14:00 órakor
Együd Árpád Kulturális Központ, Agóra, Kaposvár, Nagy Imre tér 2.
A kiállítás megtekinthető 2020. november 14-ig.

A Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium a 2019-2020-as tanévben ünnepli a fennállásának 50. évfordulóját. Az iskola 1989-től indította el az iparművészeti képzéseit, akkor még csak két szakiránnyal: a kerámikusokkal és a textilművesekkel. Az elmúlt 30 évben az iparművészeti szakmai képzések vették át a főszerepet, amely mára egy teljesen tiszta művészeti arculatú intézmény működését eredményezi. Jelenleg nyolc művészeti képzésben: művészeti médiafotográfus, művészeti grafikus, textilműves, kerámiaműves, divatstílus-és jelmeztervező, mozgókép-és animációtervező és festő szakirányon tanulhatnak tovább szakgimnáziumi rendszerben a hozzánk jelentkezők. A dekoratőr szak technikumi képzés keretében választható a 2020-as évtől, ahová a korábbi évekhez hasonlóan nagyon sokan jelentkeznek.

 

Rendhagyó kiállítást rendezett az 50 éve alapított Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium. Az iparművészeti képzésben résztvevő volt és jelenlegi tanárok, illetve volt diákok munkáiból nyílt rendszerező tárlat, ami a humort és a társadalomkritikát sem nélkülözi. A kiállításon az iskolában végzett és azóta a művészeti felsőoktatást is sikeresen befejezett tanulókat hívták meg, hogy mutassák be alkotásaikat. A kaposvári Agóra második emeleti nagygalériájában, többek között olyan fiatal alkotóktól láthatók festményeket, mint Szuharevszki Mihály, vagy ismert iparművészeti márka: az „anuka” alkotói, akik közül Óvári Andrea is náluk tanult. Az egykori tanulók kiállított művei mellett a szakgimnáziumuk jelenlegi és meghívott korábbi művész tanárainak munkái bővítik a tárlat anyagát. A kiállítás 2020. november 14-ig látogatható.

“A teljes művészeti képzésünket felöleli a kiállítás, melyen szerepelnek az alapításkor jelen lévő tanárok munkái, de vannak olyan friss művek is, amelyek kifejezetten erre a bemutatóra születtek”– mondta Surányi Péter, a Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium igazgatója – Az üvegművészettől a dekoratőrig, a grafikától a mozgóképes animációkig, a kerámiától a ruha- és jelmeztervezésig sokféle alkotás helyet kapott itt.

50 alkotó közül 25 jelenlegi művésztanár és ugyanennyi volt tanítvány, akik továbbtanultak miután a Zichy-ben érettségiztek, és azóta valamely művészeti pályán dolgoznak. Hendzsel Beatrix fotós, a Hepho Photo kaposvári rendezvényfotós vállalkozás vezetője, Bihary Sarolta belsőépítész a budapesti Narmer Építészeti Stúdió vezető tervezője, egyik alapítója vagy a Kaposváron élő Orbán Koppány és Orbán Zalán testvérek, akik többek között DENIZ feat. Kállay Saunders Band - Don't Do It  hivatalos videoklipjének alkotói.

A kiállítás megnyitóját eredetileg nagyszabású rendezvénynek tervezték, olyan volt Zichy-s vendégekkel mint Karajos Gábor színész vagy Csermann Ádám grafikus, a kaposvári  Mongoose Limit zenekar basszusgitárosa.  A pandémia miatt azonban nem vállalhatták egy ilyen nagy tömegrendezvénnyel járó kockázatot és szűk körben ünnepeltek. Surányi Péter intézményvezető, Dr Géger Melinda művészettörténész, aki egyúttal a kiállítás kurátora volt és Dér Tamás alpolgármester nyitották meg a kiállítást. Vendégek voltak még a Somogyi Hírlap, a Kapos Televízió, a Somogy TV és a Kossuth Rádió munkatársai, valamint a kiállítók közül kb. harmincan. Szerencsére a kiállítás időtartama csak két nappal rövidült, miután a kormány kihirdette a szigorító intézkedésekről szóló rendeletet, így elég sokan megtekintették a tárlatot.

“Szinte a semmiből fejlődött közös szellemiségű szakmai műhellyé az iskola”, hangsúlyozta a kiállítást rendező Géger Melinda művészettörténész, aki maga is tanít az Iparművészetiben. A Zichy neve fogalommá vált, emelte ki köszöntőjében Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

Az egykori tanárok között pedig olyan képzőművészeket lehet megemlíteni, mint Honty Márta, Weeber Klára vagy Szabados János. Somogy megyében az iparművészetnek sokáig nem volt tradíciója, hagyományosan inkább festők éltek és alkottak Kaposváron és környékén, mutatott rá Géger Melinda. A kaposvári iparművészeti képzés a Zichy megalapításával hiánypótló szerepet töltött be, az egész Dél-Dunántúlra kiható jelleggel. Kiváló művészek kerültek ki az iskola falai közül, és nem egy közülük később a tantestület tagja lett. Izgalmas, sokoldalú, sokféle nézőpontot, technikát és műfajt felvonultató kiállítás született a műveikből, tette hozzá Géger Melinda, aki a megnyitón megemlékezett az azóta elhunyt művészekről, mint László Levente, Honty Márta, Baktay Patrícia és Horváth Beatrix.


Menü

Navigáció