21 pedagógiai modell között egy Békés megyeit is díjaztak

Publikálva: 2019. április 9.

A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola a Mozgáskotta módszer alkalmazásáért elismerésben részesült

A Gyulai Tankerületi Központhoz tartozó Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Mozgáskotta elnevezésű jó gyakorlata is egyike azon egészségmegőrző programoknak, melyeket kiválasztott újonnan megjelenő kiadványába a Hungaropharma Zrt. által létrehozott „21 Nő az egészségügyért” Alapítvány, valamint a Klebelsberg Központ.

A „21 Pedagógiai modell az egészségért” című kiadvány 21 olyan hazai általános- és középiskolákban zajló egészségfejlesztő munkát, illetve egészségmegőrző projektet gyűjtött össze, melyek mások számára is előremutatóak lehetnek, s visszatükrözik azt az elkötelezettséget, mely az gyermekek egészséges életmódra neveléséhez elengedhetetlen.

A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola intézményvezetője Budapesten vehette át az elismerő oklevet az iskola szisztematikus, egészségmegőrző munkájáért

Április 7-én, az egészség világnapján, a budapesti Pannónia Általános Iskola dísztermében oklevéllel díjazták a kiadványban szereplő pedagógusok elkötelezett munkáját, köztük pedig Ágostonné Farkas Mária intézményvezetőt is, aki Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgatóval vett részt az ünnepségen. Az elismeréseket Kertész Éva, az alapítvány ügyvezetője és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, a program fővédnöke adták át.

Képünkön (balról jobbra): Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke; Ágostonné Farkas Mária, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola intézményvezetője és Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója

S, hogy mi az a módszer, melyet szisztematikus munkával alkalmaznak a gyomaendrődi iskolában a gyermekek lelki egészségének megőrzésére?

A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola nevelői még 2009-ben találkoztak első alkalommal a Mozgáskotta programmal. A kisgyermekkor testi és lelki sajátosságaihoz alkalmazkodó, hatékony mozgásfejlesztő eszköz játékos módon erősíti a testi és értelmi képességeket. Az egymás után elhelyezett talajszőnyegeken különböző formák, számok és színek találhatóak, mindegyiknek külön rendeltetése van. A módszer gyakorlatában az érzelmek, az ismeretek, a figyelem, a gondolkodás és az emlékezet legalább akkora jelentőséggel bírnak, mint maga a kivitelezés.

A Mozgáskotta, ez a kisgyermekkor testi és lelki sajátosságaihoz alkalmazkodó, hatékony mozgásfejlesztő eszköz játékos módon erősíti a testi és értelmi képességeket

Ez az elismerés is jelzi, hogy sikeresen működik a Gyulai Tankerületi Központ jó gyakorlat sorozata, mely 2018-as év eleji indulása óta már négy, helyi iskolában működtetett programot karolt fel és tett ismertebbé intézményrendszerében. Az elkötelezett pedagógusok által működtetett kiváló projektek egyre szélesebb körben követőkre találnak, ismertekké és elismertté válnak. A Gyomaendrődön működtetett Mozgáskotta módszert immár több tankerületi iskola is átvette, a most megjelent „21 Pedagógiai modell az egészségért” című kiadvány pedig az ország minden iskolájával megismerteti a Gyomaendrődön sikerrel alkalmazott programot.


 

Menü

Navigáció