200 éve történt, ma tisztelettel hajtunk főt előtte

Publikálva: 2023. január 27.

2023-ban kerek évfordulóhoz érkezett nemzeti himnuszunk. Köznevelési intézményeink mély tisztelettel emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról, mely annak állít emléket, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve véglegesítette „Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból” című költeményének kéziratát. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is okot adott a főhajtásra.

200 éve annak, hogy Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén véglegesítette a „Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból” című költeményének kéziratát. A magyar kultúra napja a magyarság örök nemzeti imádságának állít emléket. A kerek évfordulóról köznevelési intézményeink mély tisztelettel emlékeztek meg.

 

„A nevezetes nap alkalmat ad arra, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.” – olvasható mintegy mottóként a Tisza-parti Álalános Iskola honlapján.

 

Az évforduló tiszteletére az intézmény az aulában a költemény keletkezéstörténetét ismertető és hungarikumokat felvonultató kiállítást szervezett. Himnuszunk történetének fontos eseményeit idővonalon ábrázolva mutatták be. Az alsós kisdiákok rajzokkal, színezőkkel, saját kreatív alkotásokkal jelenítették meg az általuk ismert hungarikumokat.

 

A szünetekben a kivetítőn a magyar kultúra kiemelkedő személyiségeit, eredményeit bemutató diasort nézegethettek a tanulók.

 

Ezt a jeles alkalmat használta fel az iskola a Petőfi Sándor születésének ugyancsak 200. évfordulója alkalmából induló programsorozat nyitányaként is.

 

A könyvtárban kiállítást szerveztek a kedvenc Petőfi-versekből, régi és új kiadású Petőfi-köteteket gyűjtöttek össze és lapozgattak, továbbá iskolarádiós műsorban emlékeztek meg a magyar kultúra szerteágazó területeiről, sokszínűségéről és Petőfi máig ható költészetének érzés- és gondolatvilágáról.

 

Az ünnepi emlékműsort a Himnusz közös éneklésével fejezték be.Fotón: Tablók a kiállításról

Menü

Navigáció