1,4 milliárd forint értékű fejlesztés kezdődött el a Sarkadi Általános Iskola székhely intézményében

Publikálva: 2020. augusztus 27.

Tornacsarnok is épül a sarkadi iskolánál

Mintegy 1,4 milliárd forintból fejlesztik a Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai székhelyét, a beruházás alapkövét kedden tették le ünnepélyes keretek között. Korszerűsítik az épületet, valamint egy városi célokat is szolgáló tornacsarnokot építenek. A munkálatok a tervek szerint egy éven belül véget érnek.

A képen (balról jobbra): Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója; Dr. Mokán István, Sarkad város polgármestere; Pappné Szabó Erzsébet, a Sarkadi Általános Iskola intézményvezetője; Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke; Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott

Egymilliárd 386 millió forint – mivel ekkora forrásból valósul meg az infrastrukturális fejlesztés, ez az összeg szerepelt azon a táblán, amit az alapkővel együtt elhelyeztek a keddi ünnepségen a Kossuth utcai általános iskolában. Pappné Szabó Erzsébet intézményvezető elmondta, a beruházással egy újabb korszak kezdődik a 143 éves iskola életében, a fejlesztés, amellyel korszerű környezetet teremtenek a diákoknak, jelzi az elkötelezettséget, a jövőbe vetett hitet.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, a beruházás egy év múlva érhet véget: egy 1300 négyzetméteres, a sportéletet kiszolgálni képes tornacsarnok épül, valamint a fejlesztés, a korszerűsítés eredményeként egy valóban 21. századi épületbe térhetnek majd be a tanulók. Emellett eszközöket is beszereznek, amelyek szintén az oktatást, a nevelést segítik.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke összefoglalta a Gyulai Tankerületi Központ fejlesztéseit

Jelezte: nem lesz könnyű a most következő tanév, türelemre van szükség, egyrészt a munkálatok, másrészt a járványügyi helyzet miatt, bízik abban, hogy nemcsak hagyományosan indul, hanem hagyományosan is ér véget a tanév. Ismertette: a Gyulai Tankerületi Központ pályázatai révén 3,5 milliárd forintot kap infrastrukturális beruházásokra, 600 millió forintot szakmai fejlesztésekre.

Közös sikernek és közös örömnek nevezte a most elrajtoló beruházást dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hozzáfűzve, Sarkadon rengeteg fejlesztés valósult vagy valósul meg, amelyek többek között érintik a bölcsődét, az óvodákat, az általános és középiskolákat is.

Békés közéletet, sikeres közösséget, fejlődő várost teremtettek Sarkadon az elmúlt években – mondta dr. Mokán István polgármester, aki a sarkadiakat egy nagy családnak nevezte, amelynek oszlopai a pedagógusok, legféltettebb kincsei pedig a gyerekek. Jelezte: évtizedes álmok válnak valóra Sarkadon. Az elmúlt években 10 milliárd forint értékben valósítottak meg vagy indítottak el beruházásokat, amelyek közül a legfontosabbak azok, amelyek a fiatalokkal kapcsolatosak.

Sorolta: vadonatúj bölcsőde épült, két óvoda megújult – és még egy meg fog –, modern tálalókonyha építésével fejlesztenek a Gyulai úti általános iskolánál, most a Kossuth utcainál kezdődik beruházás, korszerűsítették a középiskola épületét. Hamarosan rajtol a tanuszoda építése 1 milliárd forintból.

Az általános iskola egy nagy család, egy olyan közösség, amely emberré tesz, amely családokban gondolkodó férfiakat, nőket nevel, akik megőrzik azokat az értékeket, amiket ezer éve viszünk magunkkal – fogalmazott Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Kiemelte: a beruházások jelzik az elkötelezettséget, és hangsúlyozta, a sarkadiak megérdemlik a jövőt.

Az 1,4 milliárd forintos, európai uniós és kormányzati forrásból megvalósuló beruházás részleteit Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató ismertette.

Teleki-Szávai Krisztina, tankerületi igazgató beszédében részletezte az 1,4 milliárdos beruházás keretében megvalósuló fejlesztési elemeket

A meglévő épületet korszerűsítik és átalakítják: megújul a fűtési rendszer, rendbe teszik a vizesblokkokat, a tantermeket, a folyosókat, és egy aulát, közösségi teret alakítanak ki. A jelenlegi tornacsarnok is újjászületik és kamarateremmé válik – ugyanis a pedagógiai program fejlesztése keretében bevezetik az alapfokú művészeti oktatást. Épül egy kétszintes kiszolgáló egység többek között öltözőkkel, ruhatárral és szertárral, amely kiszolgálja majd a kamaratermet és a leendő tornacsarnokot egyaránt. A tornacsarnok lapostetős, könnyűszerkezetes épület lesz, amelyben elfér majd egy kézilabdapálya, és párhuzamosan akár három testnevelésórát is lehet benne tartani. Jelezte: a Gyulai Tankerületi Központ 3,5 milliárd forintból tizenhárom általános és középiskolában valósít meg infrastrukturális fejlesztést.

Forrás: www.beol.hu

Emléktábla őrzi meg az utókornak az augusztus 25-i alapkőletétel napját

Menü

Navigáció