Az intézmény 1967 óta működik, körzeti beiskolázási feladatokat lát el. Jelenleg a tanulók több mint fele bejáró, akik a környező településekről érkeznek. A tanulói létszám 208 fő. Az iskola önálló arculatát döntően meghatározza az a szakmai irány, mely a csoportbontásos idegennyelv-oktatást, a fejlesztő- és tehetséggondozó tevé-kenységet, a művészeti, valamint az egészséges – sportos életmódra nevelést tűzte ki célul.

Az iskola vezetése – ismerve Fésűs Éva munkásságát, példamutató életét, gyermekszeretetét - az 2019-20-as tanévben kezdeményezte, hogy a Taszári Körzeti Általános Iskola vegye fel az írónő nevét. A név felvételével kapcsolatban az iskola vezetése kérte a leszármazottak támogatását, továbbá a nevelőtestület, a szülők, tanulók és a települési önkormányzat véleményét is. Az eredmény egyhangú és pozitív volt.

Éva néni Kaposvár és környéke általános iskoláiban rendszeresen vett részt a gyerekekkel közös programon, így a taszári iskolában is. Rádiós, tv-s munkássága mellett számos könyvet írt, melyek közül az egyik legismertebb „A palacsintás király” című mesejáték. Élete során több elismerésben részesült; többek között megkapta a Magyar Rádió nívódíját, Életműdíjat az I.B.B.Y. (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) részéről, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, és a Kossuth-díjat is.

 

A névadó ünnepségre 2020. augusztus 30-án 15 órakor a település önkormányzatának színháztermében került sor. A rendezvény meghívott vendégei között szerepeltek Wittzmann Mihály országgyűlési képviselő és az írónő hozzátartozói.

Az ünnepi műsorban Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze és az iskola diákjai szólaltatták meg az írónő verseinek, meséinek szereplőit. Ekkor került felavatásra a Fésűs Évát ábrázoló dombormű és mellszobor is, mely Spanics Katalin keramikus alkotása.

Az ünnepségen az iskola pedagógusai, dolgozói kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréséül miniszteri elismerésben, tankerületi dicséretben, intézményvezetői dicséretben részesültek.

A rendezvény a Kaposvári Tankerületi Központ, Taszár Községi Önkormányzat, és az iskola Szülői Munkaközösségének támogatásával valósult meg.