A köznevelési intézmények közreműködésével közel tízezer gyermek láthatja a filmet

A Gyulai Tankerületi Központ összes intézményébe, összesen harminckét iskolába juttatják el a Toldi című nagyjátékfilmet – derült ki március 2-án, amikor Kónya István alpolgármester és Hajnal Edit, a film projektmenedzsere adták át az adathordozókat Teleki-Szávai Krisztinának, a tankerületi központ igazgatójának.Kónya István elmondta, amikor Nagyszalonta városával közösen benyújtották a film készítését segítő pályázatot, akkor azt vállalták, hogy a kész filmet eljuttatják Gyula városának valamennyi iskolájába, hogy népszerűsítsék az irodalmat, Arany János költészetét, valamint oktatási segédanyagnak szánták a tanároknak.Az alpolgármester emlékeztetett: 2018-ban adták be a pályázatot 80 ezer euró támogatási összegre, még ugyanabban az évben elkezdték írni a forgatókönyvet. 2019 tavaszán válogatták össze a szereplőket, áprilisban pedig a forgatás is elkezdődött, amely egészen augusztusig tartott, majd szeptember végén mutatták be a filmet.


A bemutató után két alkalommal is Toldi-hetet tartottak a Gyulai Várszínházban, majd több neves filmfesztivált is megjárt az alkotás, később a Gyula Televízió tíz alkalommal vetítette le a Toldit, amelyet a tévében több mint 150 ezren láttak.


Teleki-Szávai Krisztina megköszönte Kónya Istvánnak, hogy a Gyulai Tankerületi Központ összes intézménye megkapja a filmet.

– A köznevelési intézmények közreműködésével közel 10 ezer gyermek láthatja majd az alkotást – emelte ki.

Hozzátette: az oktatáshoz kapcsolódóan akár az egész filmet, akár csak részleteit is beilleszthetik a pedagógusok a tanulás, tanítás folyamatába.


A köszöntők után az alpolgármester átadta a filmet tartalmazó adathordozókat Teleki-Szávai Krisztinának.Forrás: www.gyulaihirlap.hu
Fotók: Gyulai Hírlap – Tóth Péter