A Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium 2003 óta minden évben megrendezi Országos Angol Nyelvi Versenyét, melyre idén is csaknem 1000 diák jelentkezett az ország 50 középiskolájából. A verseny 9. és 10. osztályosoknak került kiírásra immár 18. alkalommal, akik között– bátran állíthatjuk – ott vannak az ország legjobb angolosai. A tapasztalatok szerint a barcsi verseny helyezettjei később az OKTV-n is megállják a helyüket, mely a legrangosabb középiskolai tanulmányi versenynek számít.

Az első fordulóra 2021. március 9-én került sor 834 fő részvételével az ország 50 középiskolájából. Jelenleg zajlik a dolgozatok javítása, majd március 31-ig a döntőbe jutott tanulók értesítése is megtörténik.

A Nemzeti Tehetségprogram keretén belül rendezett versenyt idén online bonyolítják: az első írásbeli fordulót 120 percen keresztül írhatják a diákok, majd a legjobb 25-25 diákot szóbeli döntőre hívja a barcsi gimnázium angol munkaközössége. Sajnos a járványhelyzet miatt valószínűleg ez is online platformokon zajlik majd, de a gimnázium nevelőtestülete bízik abban, hogy a következő tanévben nemcsak virtuálisan látogatnak majd Barcsra a legeredményesebb diákok az ország minden pontjáról.