Budapest, 2022. április 7., csütörtök (MTI) - Majdnem hétmilliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány okostantermek kialakítására - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

EFOP-4.1.11-21-2021-00001 azonosítószámú

„Okostanterem, az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése” című projekt

Sajtóközlemény

2022. április 07-én Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere által bejelentett EFOP-4.1.11-21-2021-00001 azonosítószámú „Okostanterem, az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése” című projektben 180, az országban működő állami fenntartású köznevelési intézményben fog a Klebelsberg Központ Okostantermeket kialakítani.

 

A projekt célja, hogy a jövő generációja számára a legmodernebb infokommunikációs eszközök és módszertanok felhasználásával olyan kollaborációs tantermek kerüljenek létrehozásra, amelyek elősegítik a Projektben érintett településeken lévő intézményekben tanulók esélyegyenlőségét, annak érdekében, hogy a jövőben szükséges kompetenciákat már az alapfokú oktatásban megszerezzék.

 

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ területén a Mezőszilasi Németh László Általános Iskola (7017 Mezőszilas, Petőfi u. 1/g.) és a Sárkeresztúri Általános Iskola (8125 Sárkeresztúr, Kossuth Lajos u. 64.) intézményét fogja érinteni ez a fejlesztés, amely keretében a tantermek teljesen átalakulnak.

A fejlesztés:

·  teljeskörű építészeti, gépészeti (falazat, nyílászárók, padozat, villamoshálózat, világítás korszerűsítése) felújítást;

·  a tanterem teljes bútorzat (mobil bútorok az együttműködés támogatására) cseréjét;

·   a tantermek korszerű technologiájú digitális eszközökkel történő felszerelését;

o laptopokkal és azok feltöltését is biztosító tároló szerkényekkel,

o a tananyagok élvezetesebb megjelenését lehetővé tevő vizuális eszközökkel, illetve

o tárgyalkotó és formázó eszközökkel (3D nyomtatók, Leaser vágó és tradicionális tárgyalkotás eszközei), valamint

·   a digitális pedagógiához kapcsolódó a tanulók nevelését-oktatását támogató egyéb taneszközök beszerzését;

·  és a kollaborációs tevékenységhez szükséges egyéb eszköz rendszerek biztosítását

is magában foglalja.

 

A projekt megvalósítására 18 hónap áll rendelkezésre, amely során 6,994 milliárd forint európai uniós forrást használunk fel. A projekt kivitelezése során a köznevelési feladat ellátása folyamatosan biztosított lesz az intézményekben.