A Palotási Általános Iskola 2018 tavaszán megpályázta az Emberi Erőforrások Minisztériuma HATÁRTALANUL! programját, amelynek segítségével 2 817 900 Ft támogatásban részesült. Nagy öröm volt ez számunkra, de nem kis feladat ...

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Az utazásunk 2019. április 1-3. között valósult meg. A programban részt vevő 25 hetedikes és 22 nyolcadikos diák előkészítő foglalkozások segítségével készült fel a Felvidék történelmi, földrajzi, kulturális értékeiből.

Az első nap Rozsnyó gazdag történelmi múltjával, őrtornyával, II. Rákóczi Ferenc és a település kapcsolatával ismerkedtünk meg. Ezt követően ellátogattunk a krasznahorkai várba, ahol felidéztük annak történelmi vonatkozásait. Az Andrássy-mauzóleum szemet gyönyörködtető épületét megtekintve Andrássy Franciska, a város jótevőjének életét ismerhettük meg. Innen a betléri Andrássy-kastélyhoz mentünk, ahol a hely történelmi, irodalmi jelentőségéről hallgattunk beszámolót, majd a kastély angolparkját jártuk be. Utolsó helyszínünk a Csorba-tó volt, ahol a terület idegenforgalmi jelentőségéről kaptunk új információkat, miközbeb élveztük a telet a tavaszban. A szállásunk Tátralomnicon volt, ahol 2-3-4 ágyas szobákban pihenhettük ki magunkat mindkét napon.

A második napon a bőséges svédasztalos reggeli után a Bélai-barlang 1370 m hosszú útvonalát jártuk be, amin a 125 m szintkülönbség leküzdését 860 lépcső segítette. Itt egy gyönyörű hang-fény játék részesei is lehettünk a zene-teremben. Második helyszínünk Késmárk volt, ahol a Szapolyaiak és Thökölyek történelmi vonatkozású tevékenységével ismerkedhettünk meg. Megtekintettük az evangélikus fatemplomot, ami kizárólag fából, vasszögek felhasználása nélkül épült. A mellette álló új evangélikus templomnál a megkoszorúztuk Thököly Imre sírját. Utunk innen a Thököly várhoz vezetett, amelynek udvarán megemlékeztünk a hely történelmi jelentőségéről. Következő úti célunk Szepesszombat volt, ahol a XIII. század közepén épült Szent György templomban tettünk látogatást. Következő helyszínünk a Szepesi vár volt, ahol a vár bejárásával felidézhettük annak történelmét, elképzelhettük magunkat a XVII. században. Ezen a napon az utolsó helyszínünk Lőcse volt. Itt felidéztük Jókai Mór: Lőcsei fehér asszony  és Mikszáth Kálmán: Fekete város című műveinek a településhez kötődő leírásait és megtekintettük a Szent Jakab templomot is. Este a szálláshelyünkön az elmúlt napok élményeit felelevenítő vetélkedőben vehettek részt a gyerekek.

A harmadik nap először Igló települését kerestük fel, ami a Szepesség második legnagyobb városa. Itt megtekintettük a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplomot, felkerestük a kívánságok helyét, ahol mindenki besuttoghatta titkos vágyát a harangba. Következő úti célunk Eperjes volt, hosszú, lencse alakú főutcáját tekintettük meg, majd megemlékeztünk az itt született  56-os vértanúról, Maléter Pálról. A tanulmányi kirándulás utolsó települése Kassa volt, ami Felső-Magyarország gyöngyszeme. Itt megtekintettük a Miklós-börtönt, II. Rákóczi Ferenc emlékházát, ahol rendhagyó történelmi órán idéztük fel az erdélyi fejedelem történelmi múltját, majd a a Szent Erzsébet-dómnál koszorút helyeztünk el sírjánál.

E gazdag program után a késő esti órákban érkeztünk haza. Az autóbusszal megtett sok kilométer, a lábunkkal lejárt több tízezer lépés, a rengeteg, csodálatos tájképi és városképi látványa teljesen birtokba vett minket. Pár nap elteltével azonban ezt a sok információt már rendszerezetten, élménybeszámolókon mutattunk be itthon maradt iskolatársainknak. Az iskola faliújságjára több tablót is készítettünk, hogy kedves emlékeinket visszaidézhessük.

Néhány kép az utazásról...