Erzsébet-napi ünnepség a Szilágyiban

Az Egri Tankerületi Központ fenntartásában lévő Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium névadója tiszteletére minden évben Erzsébet-napi rendezvénysorozatot szervez.

Az ünnepi programot a járványügyi szabályok maradéktalan betartása mellett, november 16-án, kedden délután vers- és prózamondó versennyel kezdtük, amelyen a hagyomány szerint női szerzők alkotásait, nőkről vagy nőkhöz szóló műveket hallhattunk. Nem csak Eger gimnáziumaiból, hanem Sárospatakról, Szerencsről, Miskolcról, Gyöngyösről és Bátonyterenyéről is érkeztek diákok és felkészítőik. A zsűrit Gál Ildikó, az iskola egykori tanára, a verseny alapítója, Batári Antal, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Németh László-díjas pedagógus, és Hegymegi Flóra Hajnalka, az iskola egykori diákja alkotta. A versenyt az egri Numan Pékség és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Üzleti Reggeli tagjai támogatták.

A szokásokhoz híven a verseny előtt egy rövid író-olvasó találkozóra is sor került, Hegymegi Flóra Gál Ildikóval beszélgetett a nemrég megjelent, Életképek című könyvéről.

November 19-én, pénteken reggel az iskola képviselői és a meghívott vendégek megkoszorúzták Szilágyi Erzsébet szobrát az iskola udvarán. Az ezt követő ünnepségen Ballagó Zoltán tankerületi igazgató mondott köszöntőt, aki az intézményben folyó magas színvonalú munkát méltatta. Beszédében Halasi Mária írónőt idézve hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy „a nevelés igen jó módszere, hogy szeretni kell az embereket, s akkor megváltoznak”. Rázsi Botond Miklós intézményvezető ünnepi beszédében Szilágyi Erzsébetnek a nemzet sorsában és a fia életében betöltött szerepét, és az iskola szellemiségére gyakorolt hatását állította a középpontba: „Mi ez a szellemiség? Tudásunk legjavát adva, céltudatosan, de szeretettel nevelni, növelni a ránk bízott fiatalokat! Nem szerénytelenség azt állítani, hogy tesszük ezt szép eredménnyel, vagyis úgy bocsájtjuk őket, titeket, útra, hogy utána helyt tudnak, tudtok állni a világban.” Ennek igazolásaként felsorolta az iskola legfontosabb tanulmányi mutatóit, az elmúlt év legszebb versenyeredményeit, valamint megemlítette azt, hogy a Szilágyi Gimnázium idén egyedüli Heves megyeiként került be a legjobb száz gimnázium rangsorába, a 82. helyen.

A beszédek után Virágh Márk, aki tavaly nyerte el „A LegSZÖSZöseb végzős” címet, átadta az iskola kulcsát az idei nyertesnek, Herman Dorkának (12.c). Az intézményvezető és a Szilágyis Alapítvány kuratóriumának leköszönő elnöke, Tóthné Szük Erzsébet, 36 eredményes diáknak alapítványi jutalmat osztott ki, valamint átadták Kassainé Csuti Dórának az Év Tanára, Gönczi Sándor nyugalmazott intézményvezetőnek pedig a Pro Schola díjat. Az ünnepségen elhangzott még a versmondóverseny első két helyezettje, Kónya Boglárka (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium) és Bérczessy Boglárka (Egri Dobó István Gimnázium) szavalata. A délelőtt a szilágyis diákokat is felvonultató, Bécsi Gyula vezette Lajtha László Néptáncegyüttes fergeteges, „Víg Eger körül van kerítve” című bemutatójával végződött, mely során Eger környéki néptáncokban és népdalokban gyönyörködhetett a közönség.

A rendezvénysorozat még péntek délután a Szilágyis Baráti Kör közgyűlésével folytatódott, ahol megválasztották az alapítvány új elnökét, Fajcsák Dénes volt szilágyis diákot, megyei főépítészt. Este az Erzsébet-nap megkoronázásaként a végzős diákok nagy sikerű standard és latin táncbemutatót tartottak, amelyet Kiss Róbert álmodott színpadra.

Fotó: Török Bálint

Pro Scola-díj átadása

Rázsi Botond (Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetője), Tóthné Szük Erzsébet (Szilágyis Alapítvány elnöke) Gönczi Sándor (nyugalmazott intézményvezető) a díjazott

Fotó: Török Bálint

Erzsébet-napi ünnepség

Fotó: Török Bálint

Végzős tanulók keringője

Fotó: Török Bálint

Végzős tanulók latin tánca

Fotó: Török Bálint


Az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium végzős tanulói