HUHR/1901/4.1.2/0072

Publikálva: 2021. február 25.

Tehetséges gyerekek ösztönzése és fejlesztése egy fejlettebb határon átnyúló térségért

HUHR/1901/4.1.2/0072

Tehetséges gyerekek ösztönzése és fejlesztése egy fejlettebb határon átnyúló térségért

Ez a projekt az Interreg V-A Magyarország-Horváthország Határokon átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg két horvátországi - Ljudevita Modeca Általános Iskola Krizevci (vezető kedvezményezett) az Osnovna Általános Iskola Durdevaci - és a Zalaegerszegi Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola részvételével.

Projekt teljes költsége: 178 728,71 EUR
Támogatási intenzitás: 85%
Megvalósítási időszak: 2020.06.15 – 2021.10.14.

Projekt részletes szakmai bemutatása:

A „Tehetséges gyerekek ösztönzése és fejlesztése egy fejlettebb határon átnyúló térségért” című „GiftedHUHR” rövid című, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határokon átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében került jóváhagyásra. A projekt 2020 júniusában kezdődött, és a megvalósítási időszak alatt számos tevékenység valósul meg azzal a céllal, hogy a határon átnyúló térségek általános iskoláiban a tehetséges tanulókkal való munkához egy rendszert teremtsünk, továbbá a határmenti térségek általános iskoláiban lévő tehetséges tanulók potenciálját fejlesszük preferenciáikkal, képességeikkel és érdeklődési körükkel összhangban.

A megvalósítási időszak alatt számos projekt tevékenység valósul meg. Fő tevékenységek a tanárok és a szakmai asszisztensek képzése, amely során a tanárok tapasztalt mentorok segítségével lehetőséget kapnak arra, hogy fejlesszék tudásukat és készségeiket. Emellett kerekasztal-beszélgetések történnek, mely során a tanárok és asszisztensek tovább fejlesztik tudásukat a tehetséges tanulókkal együtt. Az azonosított tehetséges tanulóknak lehetőségük lesz részt venni szervezett táborokban, amelyeket először Đurđevacban, majd Zalaegerszegen tartunk. Kreatív táborokról van szó, ahol a szabadidejüket különféle sport- és kulturális tevékenységekkel foglalkozó tanárokkal és szakmai asszisztensekkel töltik, amelyek lehetőséget nyújtanak motivációjuk és kreativitásuk további fejlesztésére. A táborokban való részvétel mellett a kiváló tanulóknak lehetőségük lesz részt venni a részükre rendezett versenyeken és olyan foglalkozásokon, ahol a diákok tanítják a diákokat, ami nagyban hozzájárul tehetségük és kreativitásuk fejlődéséhez. A projekt hozzájárul az általános oktatási rendszer tehetséges diákjaival végzett munka minőségének javításához azáltal, hogy összekapcsolja az ismereteket, valamint a határon túli embereket és közös együttműködést létre hozva a Ljudevit Modec Križevci Általános Iskola, a Đurđevac Általános Iskola és a Zalaegerszegi Közoktatási Központ projektpartnerei között.

A projekt célja:

A "GiftedHUHR" projekt célja, hogy sajátos ismereteket és készségeket adjon a tanárok és a szakmai asszisztensek számára a tehetséges tanulókkal történő munka során az oktatás és programok fejlesztése révén különböző területeken. A program célja az innováció és a motiváció ösztönzése, a tehetséges tanulók szellemi fejlesztése a kreativitással együtt, a szisztematikus munka kialakítása, valamint az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása a modern technológiai és didaktikai oktatási anyagok felhasználásával. A projekt tevékenységei Koprivnica-Križevci megyei területeken és Magyarországon Zala megyében (Zalaegerszeg) valósulnak meg.

A projekt várható eredmény:

Egy határon átnyúló általános iskolai kézikönyv a tehetséges tanulók kreativitásának, innovációjának, motivációjának és szellemi fejlődésének ösztönzéséről, magyar és horvát nyelven.


További információ:
Kajári Attila tankerületi Igazgató
8900 Zalaegerszeg, Biró Márton u 38.

Menü

Navigáció