„Cirkusz az egész világ!”

Publikálva: 2023. április 12.

A Debreceni Tankerületi Központ a 2022/2023-as tanévben is kiemelt feladatként tekint a tanulmányi és a kulturális versenyek megszervezésére. A programsorozat egyik állomásaként rendezték meg 2023. április 5-én a „Cirkusz az egész világ!” című vetélkedőt a Debreceni Dózsa György Általános Iskolában.

Cirkuszi poronddá vált a Debreceni Dózsa György Általános Iskola 

A Debreceni Tankerületi Központ a 2022/2023-as tanévben is kiemelt feladatként tekint a tanulmányi és a kulturális versenyek megszervezésére.

A programsorozat egyik állomásaként rendezték meg 2023. április 5-én a „Cirkusz az egész világ!” című vetélkedőt a Debreceni Dózsa György Általános Iskolában.

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a tematikus játékos vetélkedőt, az eddigi évek témái között szerepeltek kalózok, dzsungel, krimi, lovagok, Harry Potter, Sherlock Holmes, Star Wars, a mesék világa és a víz. 

Idén a cirkusz különleges világát ismerhették meg a gyerekek, miközben a változatos és sok impulzust adó feladatoknak köszönhetően fejlődhettek is.

A versenyen a Berettyóújfalui, a Hajdúböszörményi és a Debreceni Tankerületi Központ, valamint Hajdú-Bihar vármegye egyházi és egyetemi fenntartású alapfokú köznevelési intézményének összesen 30 iskolája képviseltette magát.

Az intézmény tornaterme a jeles alkalomból teljesen átváltozott: a megszokott helyszín izgalmas, színes cirkuszi poronddá alakult át, a sporteszközöket felváltották a cirkuszi kellékek. Az iskola igazgatója a verseny tiszteletére cirkuszigazgatóvá változott, így köszöntötte a jelmezbe öltözött diákokat és a pedagógusokat. Megköszönte a Debreceni Tankerületi Központ támogatását és örömét fejezte ki, hogy az idei verseny megrendezése jubileumi ünnep is egyben.

Nagy Balázs az iskola 2.A osztályos tanulója bohócnak öltözve vidám trombitajátékával nyitotta meg a versenyt. Olyan átéléssel zenélt a résztvevőknek, hogy mindenki úgy érezte, egy valódi cirkuszba váltott jegyet. A verseny első részében a cirkuszi tematikához illeszkedő interaktív nyelvi vetélkedőn mérték össze tudásukat a tanulók angol és német nyelven.

 A zsűriben helyet foglalt:

A szünetben Szabó Noémi az iskola 6.A osztályos „Show tánc” világbajnok tanulója lépett fel. Káprázatos mozdulatai, hajlékonysága az igazi légtornászokat is elkápráztatta volna.  

Ezután Hüse Dávid, aki szintén az iskola növendéke, bűvészbemutatót tartott. Előadásából megtudtuk, hogy a bűvészek miért nem tudnak nyakkendőt kötni, számolni és miért okoz nehézséget számukra egy egyszerű kötél elvágása. Ezen a napon az „iskolai cirkuszban” egy igazi jósda is működött: egy tanárból lett jósnő varázsgömb és kártyák segítségével jövendölt a sorsuk iránt érdeklődőknek.

A délután folyamán az alsó tagozat 3. és 4. osztályos csapatait, szintén a cirkusz témakörében, matematika és magyar nyelvi feladatok várták.

 A zsűri tagjai:

Hogy milyen volt a gyereke visszajelzése? Hogyan élték meg ezt a különleges napot? Talán ez a legfontosabb, mert ők a leghitelesebb és legőszintébb forrásai az élményeknek.

Nézzünk néhány beszámolót a résztvevőktől!

Zsolnai Lilla 5.A osztályos tanuló: „Nagyon élveztem a versenyt! A feladatok jól ki voltak találva, szórakoztató volt. Jó volt, hogy jelmezeket is viselhettünk. […] A legjobb feladat a QR- kód leolvasós volt, ahol futkároznunk kellett az iskolában, megnézni mit rejt a kód és kiegészíteni a szavakkal egy szöveget.”

Horváth Petra szintén az 5.A-ból : „Köszönöm a tegnapi élményt! Nagyon vártam a német cirkuszos versenyt. Szuperek voltak a feladatok és nagyon örülök, hogy a mi csapatunk nyert! Remélem jövőre is lesz!”

A visszajelzések megerősítenek minket abban, hogy az ilyen versenyek szervezése hatékony eszköze a játszva tanulásnak. A pozitív visszajelzések sora arra sarkall minket, hogy nemcsak a szakmai fejlődésre, a „jó gyakorlatokra” kell büszkének lennünk, hanem a tematikus versenyekre is. Hiszen ezeken keresztül tanulhatja meg a fiatal az egészséges versenyszellem lényegét, a sportszerű viselkedést és a csapatmunka élményét.

Eredmények

Angol  nyelv: 

I.                     Amazing acrobats (Vénkerti Általános Iskola)

II.                   Monkeys in the cage (Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola)

III.                 The Grasshoppers (Epreskerti Általános Iskola)

Német nyelv: 

I.                     Kinderkommando (Debreceni Hunyadi János Általános Iskola)

II.                   Kleintöpfer Zirkus (Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola)

III.                 Drei tolle Mädchen (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája)

 A délutáni kompetencia alapú alsós verseny helyezettjei:

 Külsős csapatok

I.                     Porondmesterek (Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI)

II.                   Észbontók (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája)

III.                 Agymenők (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája)

Dózsás csapatok

I.                     Bohóckodó Bohóchalak

II.                   Csíkos pupu tevék

III.                 Tűznyelők 

A versenysorozat folytatódik a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2023 április 19-én a „Szülőföldem” című helyismereti kreatív vetélkedővel. Ezt követően 2023. május 17-én Digitális komplex tanulmányi csapatversenyre kerül sor a Szoboszlói Úti Általános Iskolában, Kutass! Alkoss! Nyerj! jelmondattal a Tűz témában.

Menü

Navigáció