A Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2019. április 10-én rendezte meg a XXIV. Szülőföldem, Biharország elnevezésű honismereti vetélkedőt. A verseny legfőbb célja, hogy a térség tanulói megismerjék lakóhelyük sajátosságait, történelmi múltját, kiemelkedő személyiségeit.

A vetélkedőnek közösségformáló ereje is van, az összetartozás érzését erősíti a jelenlevőkben. Alsó tagozatosok versenyére hét csoport jelentkezett, részt vettek Csökmő, Szentpéterszeg, Berekböszörmény, Nagykereki, illetve a házigazda Biharkeresztes iskoláinak diákja. A vetélkedő központi témája a vadászat volt. I. helyezett, a Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata lett.

A felső tagozatosok versenyén 14 csoport mérte össze tudását; Derecske, Csökmő, Berekböszörmény, Szentpéterszeg, Kismarja, Nagykereki, Biharkeresztes iskolái mellett még a határon túlról, a Bihari Gáspár András Általános Iskolából is képviseltették magukat.  Előzetes feladatként egy tojásfa elkészítését, majd újdonságként a Biharország népdalkincsét is érintő feladatot kaptak a versenyzők. A felső tagozatban  I. helyezett az Irinyi Károly Általános Iskola és AMI Fekete Borbála Tagiskolája III. csapata (Szentpéterszeg) lett.

A verseny megrendezését a Berettyóújfalui Tankerületi Központ támogatta, a nyertes intézmények részére a különdíjakat Biharkeresztes Város Önkormányzata biztosította.

Jövőre jubilál, 25. évébe lép a verseny, melyre új feladatokkal készül az iskola.