Szigetvár Zrínyi Miklós és hős várvédői emléke előtt tiszteleg 2023. szeptember 22-én.

Egy nem mindennapi esemény veszi kezdetét a Szigetvári vár Dzsámijában 8.30 órai kezdettel. Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem egy-egy versszakának felolvasását nemcsak a város lakosai, hanem a Szigetvári Tankerületi Központ általános iskolásai, dolgozói, illetve a tankerület munkatársai vállalták, több mint ötszázan. A hősi eposz mind az 1566 versszakát önként vállalkozók mondják el, körülbelül 10 órán keresztül.

A különleges eseményt élőben láthatják és hallhatják a jelenlevők, amely online is követhető a Szigeti veszedelem – Szigetvár nevű Facebook oldalon.

Az irodalmi megemlékezés mellett egy történelmi játékra is hívjuk a diákokat Szigetváron ezen a napon. A Szigetvári Tankerületi Központ és a Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola szervezésében egy játék segítségével lehetősége lesz az iskolák csapatainak bebarangolni a várost, történelmi helyszíneket, emlékeket kutatva, épületeket megismerve. Emellett a Zrínyi Várban „Hőspróbán” és íjászkodáson vehetnek részt, a zeneiskolában megismerkedhetnek a szigetvári festő, Zágon Gyula műveivel. Titkosírás segítségével kódokat fejthetnek meg a Török Házban és a Zrínyi téren, ahol szobrokat, emléktáblákat, műemlékeket kell közelebbről megfigyelniük, ha helyesen szeretnének válaszolni a kérdésekre.

A játékban való részvétel egy szabadon választható programlehetőség, hogy diákjaink hasznosan, a szabadidőt aktívan kihasználva megismerkedhessenek a város történelmi emlékeivel. A játékos program a Tinódi iskola „Múltunk nyomában” elnevezésű „jó gyakorlatának” továbbgondolása, amely bevonja a térség iskoláit és tanulóit. A Szigetvári Tankerületi Központ támogatásával a legaktívabb iskolák pénzjutalmat kapnak.

Bízunk benne, hogy a programokkal méltó emléket állíthatunk Szigetvár hőseinek!