EFOP-4.1.3-17-2017-00228


Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése

 

Békéscsabai Tankerületi Központ szerepe a projektben: Projekt gazda

Projekt azonosító: EFOP-4.1.3-17-2017-00228

Indítás: 2017. október 1.

Zárás: 2018. december 31.

Támogatás összege: 75 000 000.- forint

Támogatás mértéke: 100%

Konzorciumi tagok: -

Projekt státusza: Megvalósítás alatt

A projekt rövid leírása:

A köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésének fő célja fokozni az adott intézmény eredményességét, az inkluzív oktatást (nyitottságra ösztönző nevelést) és emelni az általa nyújtott szolgáltatások minőségének színvonalát, ezzel biztosítva a minőségi oktatáshoz, neveléshez való hozzáférést. Cél az állami fenntartású középfokú köznevelési intézmények (beleértve a velük kapcsolatban álló kollégiumok) beruházásainak célirányos támogatása a minőségi és befogadó oktatási környezet és hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése érdekében.

A projekt közvetlen célja:

• a mindennapos testnevelés minőségi oktatásához szükséges feltételek fejlesztése,

• a használható nyelvtudás elsajátításához szükséges körülmények megteremtése,

• a természettudományos tárgyak modern pedagógiai módszereken alapuló oktatásához szükséges infrastruktúra létrehozása.

A projekt indokoltsága:

A településen egyetlen általános iskola működik, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola. Iskolánk a településünk kulturális életének fő szervezője, a kultúra fellegvára. A településünk kulturális életében iskolánk mindig szerepet vállal.

A fűtés gáztüzelésű kazánnal megoldott, melynek felújítására nagy szükség lenne. A kazán régi, öreg, energetikai szempontból nem megfelelően működik.

A jelenlegi nyílászárók elavultak, funkcióiknak nem megfelelőek. Két szárnyas, síküvegezésű ablakaink vannak. Cseréjük ezért is lenne indokolt. Csere esetén a fűtés számlában megtakarítások várhatóak.

A homlokzati hőszigetelés is indokolt, szintén energetikai megtakarítás céljából. Jelenleg az épület nem rendelkezik szigeteléssel.

A jelenlegi iskola udvara korlátozottan alkalmas sport tevékenységek végzésére. A pálya egyenetlen, gödrös. Rajta a sporttevékenység balesetveszélyes, mert az alapos bemelegítés ellenére is a talaj egyenetlensége miatt a láb kifordulhat. Jelenleg a sportudvar felszínét semmilyen burkolóanyag nem fedi. A pálya földes, rajta a fű kitaposott. Az udvar növényzetét más helyeken egyenetlenül fű borítja.

A projektben megvalósuló konkrét fejlesztés:

Sportudvar kialakítása, külső homlokzati hőszigetelés, nyílászárók csere.

Nyelvi labor kialakítása.

 

A projekt fizikai megvalósításának határideje: 2018. december 31.