A hazai és uniós társfinanszírozású pályázati támogatásnak köszönhetően elkezdődött az EFOP-4.1.12-22-2023-00012 azonosítószámú, „Villamos hálózat felújítása Pápai Tankerületi Központ intézményeiben” című projekt, melynek legfőbb célja az iskolák elektromos hálózatának felújítása. A köznevelési intézményrendszer fejlesztésének elsődleges célkitűzése, hogy az egész ország területén lehetőleg azonos tanulási környezetet biztosítva, minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesülhessenek a tanulók. Az oktatásba szánt forrásokkal a jövőbe fektet be az ország.

Az intézményekben a korábbinál lényegesen több digitális eszköz van napi szinten – akár párhuzamosan – is használatban, ami korábban nem jelentkező kihívást jelent az elektromos hálózatok megbízható működésére nézve. Az elmúlt évtizedekben csupán a világítás biztosítására szolgáló lámpák és a fűtési rendszer alkották a fogyasztás jelentős részét, maximum az írásvetítők használata növelte meg minimálisan a terhelést. A megnövekedett darabszámú IKT eszközök használata okozta fogyasztás miatt az iskoláknak helyt adó épületek egy része esetében szükség van az elektromos hálózat felújítására, a régi hálózat bizonyos elemeinek eltávolítására, illetve az elektromos hálózat újratervezésére a felmerült igényeknek megfelelően.

 A pályázat benyújtásakor a Tankerületi Központ nagy figyelmet fordított arra, hogy a fejlesztések ott valósuljanak meg, ahol arra a legnagyobb szükség van. A projekt a Pápai Tankerületi Központ hat intézményét érinti, és rövid, alig 4 hónapos megvalósítási időtartammal indul el.

 A felújítás, korszerűsítés összesen mintegy 237 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el:

 

Ø  Csóthi Géza Általános Iskola (8558 Csót, Rákóczi utca 29.)

Ø  Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI (8460 Devecser, Várkert 1.)

Ø  Pápateszéri Általános Iskola (8556 Pápateszér, Ady Endre utca 3.)

Ø  Ihász Gábor Általános Iskola (8542 Vaszar, Fő utca 9.)

Ø  Pápai Weöres Sándor Általános Iskola (8500 Pápa, Teleki utca 2.)

Ø  Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI (8564 Ugod, Petőfi utca 54.)

Az iskolák elektromos hálózatának felújításával hozzá kívánunk járulni a köznevelési intézmények megújulásához, a digitális oktatás működését lehetővé tevő, korszerű infrastrukturális környezet biztosításához.